ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο δείχνει ρωσικά στρατεύματα να εκτελούν Ουκρανούς στρατιώτες - «Συνιστά έγκλημα πολέμου»

Ουκρανός στρατιώτης

AP Photo/Vadim Ghirda

Βιντεοληπτικό υλικό που εξασφάλισε το CNNi δείχνει την εκτέλεση τριών Ουκρανών στρατιωτών από ρωσικά στρατεύματα λίγο μετά την παράδοσή τους.

Το βίντεο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ, στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι τρεις στρατιώτες φαίνονται να βγαίνουν τρεκλίζοντας στη μέση ενός σκονισμένου χωματόδρομου, να πέφτουν στα γόνατα και να βάζουν τα χέρια στα κεφάλια τους. Δευτερόλεπτα αργότερα, τα πλάνα του ουκρανικού drone τους δείχνουν ξαπλωμένους μπρούμυτα, ακίνητους, ενώ η σκόνη που έχει σηκωθεί υποδεικνύει ότι έχουν προηγηθεί πυροβολισμοί.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν στο CNNi μια λίστα με 15 περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτών που ενώ παραδόθηκαν τελικά οι Ρώσοι τους εκτέλεσαν αντί να τους πάρουν αιχμαλώτους. Οι περιπτώσεις είναι από τον περασμένο Νοέμβριο και οι περισσότερες υποστηρίζονται από βίντεο ή ηχητικές υποκλοπές.

Έγκλημα πολέμου

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNNi ότι το γραφείο του ερευνούσε 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία είχαν σκοτωθεί συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης πολιτικής του Κρεμλίνου. «Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, αν δείξουν ότι παραδίδονται, αν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε η εκτέλεση συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε στο CNNi ο Αντρίι Κόστιν, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Ο Κοστίν υποστήριξε ότι τέτοια εγκλήματα είχαν διαπραχθεί σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, από διάφορες μονάδες, δίνοντας στο Κίεβο «την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η πολιτική ενορχηστρώνεται από το Κρεμλίνο. Είναι εντολή συγκεκριμένων διοικητών».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα του CNN να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις εκτελέσεις, Δρ. Μόρις Τιντμπολ-Μπιντς, επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Μάιο μετά από πρόσκληση του Κιέβου, εν μέρει για να εξετάσει αναφορές για εκτελέσεις στο πεδίο της μάχης, ενώ πηγές από τον ΟΗΕ λένε ότι: «Οι δολοφονίες είναι εγκλήματα πολέμου μεμονωμένα», είπε η πηγή, «και μαζί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Με πληροφορίες από: Video footage appears to show Russians killing surrendering Ukrainian soldiers, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης