ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα τερματίζει το διεθνές πρόγραμμα υιοθεσιών – Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Φωτογραφία αρχείου

UNSPLASH

Τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος υιοθεσιών αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ, που ζητά διευκρινίσεις για το πώς θα επηρεαστούν εκατοντάδες αμερικανικές οικογένειες, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν. 

Την κυβερνητική απόφαση ανακοίνωσε την Πέμπτη 05/09, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η Κίνα δεν θα επιτρέπει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών της χώρας από άλλη χώρα, με μόνη εξαίρεση τους εξ αίματος συγγενείς που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί.

Χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, είπε ότι η απόφαση ήταν σύμφωνη με το πνεύμα των σχετικών διεθνών συμβάσεων, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κίνα, το Πεκίνο είπε ότι «δεν θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει υποθέσεις σε κανένα στάδιο» εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται από ρήτρα εξαίρεσης. Η πρεσβεία ζητά διευκρινίσεις γραπτώς από το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας, δήλωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες για τις οποίες εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση της υιοθεσίας τους και συμπάσχουμε με την κατάστασή τους», ανεφέρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει παιδιά από την Κίνα εδώ και δεκαετίες, με τις ΗΠΑ να «ηγούνται» των άλλων χωρών, αφού οι αμερικανικές οικογένειες έχουν υιοθετήσει 82.674 παιδιά.

Η Κίνα ανέστειλε τις διεθνείς υιοθεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση αργότερα επανέλαβε τις υιοθεσίες για παιδιά που είχαν λάβει άδεια ταξιδιού πριν από την αναστολή το 2020, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην τελευταία ετήσια έκθεσή του για τις υιοθεσίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένα αμερικανικό προξενείο εξέδωσε 16 βίζες για υιοθεσίες από την Κίνα από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι στην Κίνα καταγράφεται πτώση γεννήσεων, με τον αριθμό των νεογέννητων να μειώνεται στα 9,02 εκατομμύρια το 2023 και τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης