ΚΟΣΜΟΣ

Το ηγετικό στέλεχος του καρτέλ Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη

Το ηγετικό στέλεχος του καρτέλ Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη

Ο συνιδρυτής και ηγετικό στέλεχος του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα 

(U.S. Department of State via AP)

Συνιδρυτής και ηγετικό στέλεχος του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα δέχθηκε χθες Πέμπτη 05/09 να μεταχθεί από το Τέξας -όπου κρατείται μετά την αντάξια κινηματογραφικής ταινίας σύλληψή του στα τέλη Ιουλίου- στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αρχίσει η πρώτη δίκη του για διακίνηση ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επίσημα δικόγραφα, ο Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα δήλωσε πως «δεν εναντιώνεται» στο αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που ειδοποίησε νωρίτερα χθες τις αρχές του Τέξας ότι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη άρχισαν τη «διαδικασία μεταγωγής» του μεξικανού φερόμενου ως βαρόνου των ναρκωτικών.

Στη Νέα Υόρκη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του «Μάγιο» μεταξύ άλλων για σύσταση και συμμορία με σκοπό την παραγωγή και τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και η φαιντανύλη.

Κατηγορείται επίσης από τις αρχές του Τέξας (νότια) και του Ιλινόι (βόρεια) για διάφορα κακουργήματα, από διακίνηση ναρκωτικών ως ξέπλυμα χρήματος και φόνους.

Ο 76χρονος Ισμαέλ Σαμπάδα ήδη εμφανίστηκε δυο φορές σε δικαστήριο στην πόλη Ελ Πάσο, πάνω στα σύνορα, μετά τη σύλληψή του την 25η Ιουλίου στο αεροδρόμιο γειτονικής πόλης. Έφτασε από το Μεξικό με ιδιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε επίσης ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, ένας από τους γιους του διαβόητου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος είχε ιδρύσει μαζί με τον «Ελ Μάγιο» το καρτέλ Σιναλόα.

Υποστήριξε πως παγιδεύτηκε από τον νεαρό Χοακίν Γκουσμάν Λόπες — ότι έπεσε σε ενέδρα, απήχθη και εξαναγκάστηκε να επιβιβαστεί στο ιδιωτικό αεροσκάφος. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν διαπραγματεύτηκε την παράδοσή του με την αμερικανική κυβέρνηση και δήλωσε «αθώος» ενώπιον της δικαιοσύνης της πολιτείας Τέξας.