ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν είναι Δούρειος Ίππος: Μια επιλογή με ρίσκο για τον Μακρόν

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν είναι Δούρειος Ίππος: Μια επιλογή με ρίσκο για τον Μακρόν

Ο Μισέλ Μπαρνιέ.

AP Photo

Η επιλογή Μακρόν στο πρόσωπο του Μισέλ Μπαρνιέ δεν ήταν απλή και το σημαντικότερο δεν θα είναι εύκολη η παράκαμψή του.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να ορκίσει Πρωθυπουργό και η Γαλλία επιτέλους να μπει σε κοινοβουλευτική περίοδο και να ελπίζει πως θα Κυβερνηθεί. Δεδομένα ο Μακρόν έχει χαράξει και πάλι έναν εντελώς δικό του δρόμο.

Έχει επιλέξει Πρωθυπουργό, όχι από τον συνασπισμό της Αριστεράς που κέρδισε στις κάλπες, εννοείται ούτε και από την ακροδεξιά. Η επιλογή Μπαρνιέ όμως προέρχεται από το τελευταίο σε δημοτικότητα και ψήφους κόμμα του Δημοκρατικού τόξου. Κοινώς και συνοψίζοντας τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο μόνο εβδομάδες ο Γάλλος Πρόεδρος για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά πολεμικά χρονικά έχει αποφασίσει όπως ορίζει το Σύνταγμα να επιλέξει ο ίδιος Πρωθυπουργό και αυτός να προέρχεται από το τελευταίο σε δυναμική στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση κόμμα.

Το ρίσκο για Μακρόν

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν είναι μία επιλογή χωρίς ρίσκο για τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο γνωστός Γάλλος διπλωμάτης είναι άλλωστε ο γηραιότερος Πρωθυπουργός της χώρας και αυτό δείχνει πως ο Μακρόν γνωρίζει πως πρόκειται για πολύπειρο πολιτικό στέλεχος.

Ο Μπαρνιέ έχει διαχειριστεί ομολογουμένως με επιτυχία για την Ένωση το Brexit και αυτό είναι ένα πραγματικό «παράσημο» αλλά αυτό δε συνεπάγεται πως ο δρόμος που έχει να διαβεί ως Πρωθυπουργός της Γαλλίας θα είναι εύκολος.

Η Μαρίν Λε Πεν ξεκαθάρισε πως επί της αρχής το κόμμα της δεν έχει ενστάσεις με την επιλογή Μπαρνιέ κι αυτό ίσως να αρκεί για να εγκριθεί ο Γαλλικός Προϋπολογισμός που «καίει» σήμερα τον Μακρόν.

Από την πλευρά της η Αριστερά είναι δεδομένο πως θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τον Μπαρνιέ ο οποίος θα έχει δύσκολο έργο στο να βρει ευήκοα ώτα στο κέντρο και αριστερότερα.

Αναμένονται κοινωνικές αντιδράσεις

Για τον Μακρόν το ρίσκο όμως δεν σταματά εδώ. Δεδομένα οι αντιδράσεις στην κοινωνία θα είναι μαζικές. Οι αντιδράσεις ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν μόνο τα αστικά κέντρα καθώς ο Μπαρνιέ δεν είναι πολύ αγαπητός ούτε στους αγρότες οι οποίοι πριν από έξι μήνες είχαν αποκλείσει Βρυξέλλες και Παρίσι.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ όμως δεν θα είναι ένας Πρωθυπουργός «άβουλος» και προς τον Μακρόν. Οι διαφορές στην πολιτική τουλάχιστον ανάμεσα σε Μπαρνιέ και Μακρόν δεν είναι λίγες και δεδομένα δεν θα γεφυρωθούν μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας.

Αναλυτές από τη Γαλλία επισημαίνουν μάλιστα πως η επιλογή Μπαρνιέ ξένισε όσους γνωρίζουν τους δύο άνδρες καθώς οι σχέσεις τους κάθε άλλο από ιδανικές είναι τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που μιλούν για «δάκτυλο» του Μεγάρου των Ιλισίων προκειμένου να εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα στην ευρωπαϊκή σταδιοδρομία του Μπαρνιέ.

Σήμερα ο Μακρόν έχει κάνει ξεκάθαρες όλες του τις επιλογές. Οι προθέσεις του ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες έχουν παράξει πολιτικά και όχι μόνο αποτελέσματα αλλά αυτό που παραμένει θολό είναι πως είναι δυνατό να καταφέρνει να αξιοποιήσει την δυναμική του Γαλλικού λαού και της Αριστεράς για να ανασχέσει την πορεία της ακροδεξιάς 60 ημέρες μετά να χρησιμοποιεί την δεξιά για να μην ορκίσει Πρωθυπουργό από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Σήμερα ο Μακρόν δεν είχε πρόβλημα να στηριχθεί μάλιστα στις διαβεβαιώσεις της ακροδεξιάς πως δεν θα «ρίξει» με πρόταση μομφής τον Μπαρνιέ πριν περάσει από τη Βουλή το σχέδιο για την οικονομία της χώρας.