ΚΟΣΜΟΣ

Απλήρωτοι για δύο μήνες οι Κενυάτες αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή

Κενυάτες αστυνομικοί περιπολούν σε γειτονία του Πόρτ - ο - Πρενς

AP Photo/Odelyn Joseph

Εκατοντάδες Κενυάτες αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διεθνή αστυνομική δύναμη της Αϊτής δεν έχουν λάβει εδώ και δύο μήνες την αμοιβή τους για την συμμετοχή τους στην αποστολή.

Οι πρώτοι Κενυάτες αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στην Αϊτή έφτασαν τον Ιούνιο, ως η εμπροσθοφυλακή μιας Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης της Ασφαλείας (MSS) που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή, έχουν αναπτυχθεί περίπου 400 αστυνομικοί από την Κένυα.

Η διοίκησης της MSS σε ανακοίνωσή της, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις» στις πληρωμές και δεσμεύτηκε ότι οι οφειλές θα αποδοθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικοί πληρώνονταν κανονικά από την Αστυνομία της Κένυας, ενώ δεν έχουν λάβει την συμπληρωματική αμοιβή για την συμμετοχή τους στην MSS

Μιλώντας στο CNNi, ορισμένοι αξιωματικοί εξέφρασαν την απογοήτευση και την ανησυχία τους για τις ελλείψεις συμπληρωματικών πληρωμών. Με τα σχολεία να ανοίγουν ξανά στην Κένυα αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται τα χρήματα επειγόντως για να διαχειριστούν τα σχολικά δίδακτρα και άλλα έξοδα για τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.

Η δύναμη MSS αναμένεται να αυξηθεί περεταίρω, φτάνοντας τους 2.500 άνδρες, με περισσότερα στρατεύματα να αναμένονται από την Τζαμάικα, το Μπενίν, το Τσαντ, τις Μπαχάμες, το Μπαγκλαντές, τα Μπαρμπάντος και την Μπελίζ. Η δύναμη ελπίζεται να ενισχύσει τις μάχες της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής ενάντια σε μια συμμαχία συμμοριών που ελέγχει περίπου το 85% της μητροπολιτικής περιοχής του Πορτ-ο-Πρενς.

Περίπου 600.000 Αϊτινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της βίας των συμμοριών και περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από συμμορίες.

Το MSS χρηματοδοτείται μέσω ενός καταπιστευματικού ταμείου που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν συνεισφέρει εκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει συνολικά τουλάχιστον 380 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της αποστολής, κυρίως με τη μορφή εξοπλισμού και υλικού.

Με πληροφορίες από: Kenyan police deployed to Haiti haven’t received full promised salary in two months

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης