ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τον Μισέλ Μπαρνιέ όρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν

Ο Μισέλ Μπαρνιέ με τον Εμανουέλ Μακρόν

(AP Photo/Michel Euler, Pool, File)

Τον Μισέλ Μπαρνιέ όρισε πρωθυπουργό ο Εμανουέλ Μακρόν, δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. Ο Μακρόν τού ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ. Υπήρξε πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit.

Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Ο Μακρόν εξέτασε μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη που να εγγυάτο μια σταθερή κυβέρνηση.

Αλλά τουλάχιστον ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ, αν πληροί συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας

Ο Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του το 2021 λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Όπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής του Συναγερμού Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.

«Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση, το συντομότερο δυνατό, της βουλής και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο Ζακομπελί στο TF1.

Μολαταύτα, ο Εθνικός Συναγερμός δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του Μπαρνιέ.

«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια», σχολίασε ο Ζακομπελί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης