ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τον Αντρίι Σίμπιχα πρότεινε για νέο υπουργό Εξωτερικών ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Τον Αντρίι Σίμπιχα πρότεινε για νέο υπουργό Εξωτερικών ο Ζελένσκι

Ο παραιτηθείς υπουργός  υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα

(AP Photo/Virginia Mayo, File)

Τον μέχρι προσφάτως υφυπουργό Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να καλύψει την θέση παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το πρωί της Πέμπτης (05/09) από το κοινοβούλιο να επικυρώσει τον διορισμό του Αντρίι Σίμπιχα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ένας διορισμός ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην ημέρα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022 με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη «νέα ενέργεια».

Υπενθυμιζεται ότι το κοινοβούλιο έχει ήδη δεχθεί την παραίτηση του Κουλέμπα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος χθες Τετάρτη, μιας από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η ουκρανική βουλή δέχθηκε τις παραιτήσεις και άλλων υπουργών και υφυπουργών που αποχώρησαν από την κυβέρνηση τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό των αντικαταστατών τους.

Το προφίλ του Σίμπιχα

Ο Σίμπιχα, μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών, είναι ένας διπλωμάτης καριέρας που εργάστηκε επί χρόνια ως αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και τις στρατηγικές συνεργασίες.

Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών τον Απρίλιο είχε θεωρηθεί προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο κλειδί.

Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 ως το 2021 ήταν πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία η προεδρία ήταν αυτή που συχνά αποφάσιζε για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όχι ο αρμόδιος υπουργός.

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του, όπως το χαρακτηρίζει το Κίεβο, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Επίσης αύριο θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ομάδας Ράμσταϊν, των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.