ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα προμήθεια κατευθυνόμενων ρουκετών για τον Αμερικανικό στρατό

ΗΠΑ: Νέα προμήθεια κατευθυνόμενων ρουκετών για τον Αμερικανικό στρατό

Εκτόξευση πυραύλου από σύστημα HIMARS

DVIDS/Public Domain

Σύμβαση ύψους 3,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Lockheed Martin, υπέγραψε ο Αμερικανικός Στρατός, σε μια από τις μεγαλύτερες παραγγελίες  κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS για τα συστήματα εκτοξευτών MLRS/HIMARS.

Στη σύμβαση αποτελεί επέκταση της αρχικής σύμβασης ύψους 5,6 δισ. δολαρίων για ρουκέτες GMLRS, τον Οκτώβριο του 2022. Μάλιστα έχει ήδη προηγηθεί άλλη μια επέκταση 4,8 δις τον Απρίλιο του 2023, καθώς επιχειρείται η αναπλήρωση και η αύξηση των αποθεμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει διατεθεί στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε και την διαδικασία εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών MLRS M270.

ektoxeftis MLRS

Σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (MLRS) M270 του Αμερικανικού στρατού

DVIDS/Public Domain

Πρόκειται για συνέχεια της αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2019, όπου και ετέθη ο στόχος υποστήριξης των M270 προκειμένου να παραμείνουν επιχειρησιακά έως και το 2050.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την βελτίωση της θωράκισης των οχημάτων που φέρουν τους εκτοξευτές, την αντικατάσταση των κινητήρων, καθώς και την προσθήκη ενός νέου συστήματος διεύθυνσης πυρός (CFCS), το οποίο θα είναι συμβατό με τα τρέχοντα αλλά και τα νέα πυρομαχικά που αναμένεται να αποκτηθούν.