ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ασφυξία η αιτία θανάτου των θυμάτων – Τι έδειξε η νεκροψία

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ασφυξία η αιτία θανάτου των θυμάτων – Τι έδειξε η νεκροψία

Ιταλικά συνεργεία διάσωσης επιχειρούν στο σημείο που βυθίστηκε η θαλαμηγός Bayesan στο Παλέρμο 

(AP Photo/Salvatore Cavalli)

Από άτυπο πνιγμό, αφού κατανάλωσαν όλο το οξυγόνο που είχε απομείνει καθώς το σκάφος βυθιζόταν, πέθαναν τουλάχιστον τέσσερα από τα επτά θύματα του ναυαγίου του γιοτ Bayesian, έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

Η εξέταση που έγινε στις σορούς του δικηγόρου, Κρις Μορβίλο, και της συντρόφου του, Νέντα, αλλά και αυτές στις σορούς του τραπεζίτη της Morgan Stanley, Τζόναθαν Μπλούμερ, και της συντρόφου του, Τζούντιθ, αποτελούν βασικό κομμάτι στην αναπαράσταση της τραγωδίας κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο βρετανός μεγιστάνας, Μάικ Λιντς, και η 18χρονη κόρη του, Χάνα, μεταδίδει η ιταλική La Repubblica.

Όλοι τους βρέθηκαν στις καμπίνες του σούπερ γιοτ που βυθίστηκε τη νύχτα της 19ης Αυγούστου στο Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο.

Η ομάδα έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντόπισε και ανέσυρε πέντε από τα έξι πτώματα τα οποία βρίσκονταν σε μία καμπίνα, στην αριστερή πλευρά του πλοίου, αυτή που πλημμύρισε τελευταία. Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ενημέρωσης, η Χάνα Λιντς, βρισκόταν στην επόμενη καμπίνα, επίσης στην αριστερή πλευρά του κύτους.

Οι ιατροδικαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για «ξηρό πνιγμό», καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις τα έξι θύματα ήταν ξύπνια, αλλά δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο πάνω κατάστρωμα καθώς παγιδεύτηκαν στον χώρο της καμπίνας.

Ο 59χρονος Μάικ Λιντς, ένας Βρετανός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, γνωστός ως «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς», γιόρταζε μαζί με φίλους, συνεργάτες και τους δικηγόρους του την αθώωσή του τον Ιούνιο σε μια δίκη για απάτη στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να του είχε κοστίσει χρόνια φυλάκισης.

Αλλά το 56 μέτρων γιοτ του χτυπήθηκε από έναν μίνι ανεμοστρόβιλο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο.

Οι έρευνες γαι την απόδοση ευθυνών για το τραγικό ναυάγιοσυνεχίζονται. Ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν δύο μέλη του πληρώματος μαζί με τον καπετάνιο Τζέιμς Κάτφιλντ του υπερπολυτελούς γιοτ -ένας από τους 15 ανθρώπους που γλίτωσαν.