ΚΟΣΜΟΣ

«Νέα αυγή» για τους Μαορί στη Νέα Ζηλανδία - Στέφθηκε η νέα τους βασίλισσα

Η νέα βασίλισσα των Μαορί Nga Wai Hono i te po Paki

(Photo by Phil Walter/Getty Images)

Βασίλισσα των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία στέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 05/09 η Nga Wai Hono i te po Paki, σε μια συναισθηματική τελετή στη μικρή πόλη Ngāruawāhia, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες στο Turangawaewae marae.

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία κατά τη διάρκεια των οκτώ δυναστειών των Kiingitanga στη χώρα.

Η Nga Wai Hono i te po Paki είναι η μοναχοκόρη και το μικρότερο παιδί του πρώην βασιλιά των Μαορί Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, ο οποίος «πέθανε ήσυχα στον ύπνο του» την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 69 ετών, μετά από εγχείρηση καρδιάς. Είναι επίσης η δεύτερη νεότερη μονάρχης και βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα της σε πολλά γεγονότα τα τελευταία χρόνια.

Η Nga Wai Hono i te po Paki χρίστηκε ως η νέα βασίλισσα το πρωί της έκτης και τελευταίας μέρας της κηδείας του πατέρα της, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας γενιάς στο κίνημα αντίστασης. Χρίστηκε με ιερά έλαια και ευλογήθηκε με τη Βίβλο που χρησιμοποιήθηκε για να στέψει τον πρώτο βασιλιά των Μαορί το 1858, ενώ η ίδια ήταν εμφανώς συγκινημένη, αναφέρει η Guardian.

Η 27χρονη επιλέχθηκε ως βασίλισσα του Māoridom από το συμβούλιο Kiingitanga, μια ομάδα 12 πρεσβυτέρων από διάφορες φυλές. Ο αείμνηστος Kiingi Tuheitea είχε επίσης δυο γιους, ωστόσο η θέση του βασιλιά δεν είναι κληρονομική.

Η Nga Wai Hono i te po Paki έχει μεταπτυχιακό στις πολιτιστικές σπουδές Μαορί από το Πανεπιστήμιο του Waikato και έλαβε το moko kauae (τατουάζ στο πηγούνι) της σε ηλικία 19 ετών ως δώρο στον πατέρα της και τα χρόνια που πέρασε στον θρόνο.

Η μητέρα του Kiingi Tuheitea, Te Arikinui Dame Te Ataiangitaaku, έγινε η πρώτη βασίλισσα των Μαορί το 1966.

Το σώμα του Kiingi Tuheitea πλαισιώθηκε από μια τιμητική φρουρά, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής φυλής Ngaati Maahanga και της αμυντικής δύναμης της Νέας Ζηλανδίας στον ποταμό Waikato, όπου ένας στολίσκος waka τον μετέφερε στο ιερό βουνό Taupiri για την ταφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης