Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες
Ανανεώθηκε:
Το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να ζητούν περαιτέρω έρευνα για την πιθανή σύνδεσή του με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σε πρόσφατη επιστολή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of the Medical Sciences, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.
Η τρέχουσα έρευνα, αν και περιορισμένη, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα δάχτυλα στη μύτη μπορεί να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή θα μπορούσε να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως αναφέρει ο Independent, η επιστολή υποστηρίζει επίσης ότι το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να βλάψει και το ρινικό τοίχωμα, καθιστώντας ευκολότερο για τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας.
Οι συντάκτες της επιστολής παραθέτουν 10 μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2022 που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πώς φτάνουν τα μικρόβια στον εγκέφαλο
Οι ερευνητές τονίζουν ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο ιός του έρπητα, ο κορωνοϊός, τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και ο μύκητας Candida albicans μπορούν να ταξιδέψουν κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου, το οποίο συνδέει τη μύτη με τον εγκέφαλο.
Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να φτάσουν στον οσφρητικό βολβό – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην όσφρηση – και να προκαλέσουν λοιμώξεις που μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, βασικό χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.
«Αρκετά παθογόνα που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μέσω του ρινικού επιθηλίου έχουν συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια μεταθανάτιας ανάλυσης», αναφέρεται στην επιστολή.
«Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το σκάλισμα της μύτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνιστούμε περαιτέρω έρευνα, ιδίως μεγαλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες, για να διερευνήσουμε αυτή τη συσχέτιση διεξοδικότερα».
Προληπτικά μέτρα
Γραμμένη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών SIMS στο Πακιστάν και της Hamad Medical Corporation στο Κατάρ, η επιστολή βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης μιας επιστημονικής ομάδας στην Αυστραλία, η οποία επίσης επισήμανε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Προτείνουν απλά προληπτικά μέτρα, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τη συνήθεια αυτή.
«Ένα μάθημα από τον Covid είναι η σημασία της υγιεινής των χεριών», έγραψαν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας πρακτικές ρουτίνας όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικών χεριών για τον μετριασμό των κινδύνων από το σκάλισμα της μύτης.