ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στον... διάδρομο της Φιλαδέλφειας: Οι όροι Νετανιάχου - Το χαρτί των ομήρων παίζει η Χαμάς

Αδιέξοδο στον... διάδρομο της Φιλαδέλφειας: Οι όροι Νετανιάχου - Το χαρτί των ομήρων παίζει η Χαμάς

O Νετανιάχου μπροστά από το χάρτη με τον διάδρομο Φιλαδέλφεια 

Abir Sultan/Pool via AP

Τους όρους παιχνιδιού που θα τους επιτρέψουν από θέση ισχύος να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προσπαθούν να βάλουν Ισραήλ και Χαμάς την ώρα που οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται.    

Οι Αμερικανοί μπορεί να δηλώνουν ότι το Ισραήλ συμφώνησε στην αποχώρηση από τον διάδρομο Φιλαδέλφεια προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον έλεγχο του διαδρόμου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου τουλάχιστον έως ότου λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη συνοριακή περιοχή μεταξύ της νότιας Γάζας και της Αιγύπτου έως ότου υπάρξει εγγύηση ότι δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως σανίδα σωτηρίας για το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο για πολιτικούς λόγους, φοβούμενος ότι μια συμφωνία θα τον έκανε να χάσει εταίρους του συνασπισμού και θα ανάγκαζε την κυβέρνησή του να καταρρεύσει.

Ο Νετανιάχου με γραφήματα και χάρτες προσπάθησε να πείσει ότι από καιρό πίστευε ότι ο διάδρομος Φιλαδέλφεια ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα και είχε αντιταχθεί στην αποχώρηση των IDF από τη συγκεκριμένη νεκρή ζώνη κατά την απομάκρυνση από τη Λωρίδα της Γάζας (2005).

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, που επικαλείται έγγραφο που έλαβε στην κατοχή της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ιούλιο, ουσιαστικά ακύρωσε το σχέδιο συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, εισάγοντας μια σειρά από νέες απαιτήσεις την τελευταία στιγμή.

Η έκθεση προσδίδει αξιοπιστία στις κατηγορίες που συχνά διατυπώνονται κατά του πρωθυπουργού -κυρίως από τις οικογένειες των ομήρων- ότι παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο και τορπιλίζει τις συμφωνίες για την πολιτική του επιβίωση. Ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν δεσμευτεί να ρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που τερματίσει τον πόλεμο.

Αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του CNN, έχουν αναφερθεί στις απαιτήσεις του Νετανιάχου στα τέλη Ιουλίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που το ισραηλινό έγγραφο λαμβάνεται ολόκληρο.

Μεταξύ των απαιτήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής Αιγύπτου-Γάζας - ένας όρος που ο Νετανιάχου παρουσίασε έκτοτε ως αδιαπραγμάτευτο

Η Yedioth Ahronoth ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον τρεις από τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας του Μαΐου - οι Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι και Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν.

Νωρίτερα ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ότι ενώ το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποσυρθεί από το διάδρομο Φιλαδέλφειας στην πρώτη φάση οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας με τη Χαμάς, θα ήταν έτοιμο να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για πλήρη αποχώρηση σε μια δεύτερη φάση με διαπραγμάτευση.

«Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ θα παραμείνει σε αυτή τη γραμμή μέχρι να έχουμε μια πρακτική λύση επί του εδάφους που θα μπορεί να πείσει τον λαό του Ισραήλ... ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί, ότι η Χαμάς δεν θα επανεξοπλιστεί», δήλωσε ο Dermer στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Τη Δευτέρα (2/9), ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια μόνιμη ισραηλινή παρουσία στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να επανεξοπλιστεί και να ανασυγκροτήσει τον έλεγχό της μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ.

Η απειλή της Χαμάς

Από την πλευρά της η Χαμάς εξέδωσε νέα απειλή, συνδέοντας την πρωθυπουργία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την τύχη των επιζώντων ομήρων της Γάζας.

«Η επίθεση σταματά = οι αιχμάλωτοι επιστρέφουν ζωντανοί», ανέφερε μια ανάρτηση το πρωί της Τετάρτης στο επίσημο κανάλι Telegram της οργάνωσης. «Η επίθεση συνεχίζεται = η τύχη των κρατουμένων είναι άγνωστη».

«Κάθε μέρα που ο Νετανιάχου συνεχίζει να κυβερνά μπορεί να σημαίνει ένα νέο φέρετρο», συνέχισε η ανάρτηση - η οποία ήταν γραμμένη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά. «Η απόφαση είναι δική σας» καταλήγει.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του Νετανιάχου «αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της επίτευξης συμφωνίας για τη διατήρηση της εξουσίας του».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο για τη Χαμάς: «Όποιος δολοφονεί ομήρους - δεν θέλει συμφωνία».

Υπάρχουν 101 όμηροι ακόμη μέσα στη Γάζα, από τους οποίους οι μισοί περίπου πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί.

Τι είναι ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας;

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι η κωδική ονομασία του Ισραήλ για μια στενή λωρίδα γης, 14 χλμ σε μήκος, που βρίσκεται κατά μήκος ολόκληρου των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πέρασμα της Ράφας. Εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ διασχίζοντας το Ισραήλ

Μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, συνήφθη η Συμφωνία της Φιλαδέλφειας με την Αίγυπτο, η οποία εξουσιοδότησε την Αίγυπτο να αναπτύξει 750 συνοριοφύλακες κατά μήκος της διαδρομής για να περιπολούν τα σύνορα από την πλευρά της Αιγύπτου. Η παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων ελεγχόταν από την Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρι την ανάληψη της εξουσίας το 2007 από τη Χαμάς. Καταλήφθηκε από το Ισραήλ τον Μάιο του 2024 μετά τη χερσαία επίθεσή του στη Ράφα.

Ένας σκοπός του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας ήταν να αποτρέψει τη διακίνηση παράνομων υλικών συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών και ανθρώπων μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο ισχυρής ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας απευθείας στα σύνορα και έχει έχει διαμηνύσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης.