ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες πολυκατοικία στο Λονδίνο - Η σύμπτωση με το πόρισμα για την φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ

Στις φλόγες πολυκατοικία στο Λονδίνο - Η σύμπτωση με το πόρισμα για την φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ

Από τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Matt Dunham, File

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο Λονδίνο προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (4/9) σε μια πολυώροφη πολυκατοικία στο Κάτφορντ την ίδια μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα πόρισμα - κόλαφος για την φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ, με τους 72 νεκρούς που συγκλόνισε τη Βρετανία πριν από επτά χρόνια. 

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική ανέφερε: «Δέκα οχήματα και περίπου 70 πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία της οδού Ρόζενταλ, στο Κάτφορντ. Δύο διαμερίσματα στον 9ο και τον 10ο όροφο του κτιρίου κάηκαν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς».

Ήδη ξεκίνησε έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Στην πολυαναμενόμενη τελική έκθεσή της για την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ για την οποία ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, η έρευνα επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την καταστροφή στις εταιρίες που είχαν εμπλακεί στη συντήρηση και την εξωτερική επένδυση του πύργου διαμερισμάτων, στις παραλείψεις τοπικών και εθνικών αρχών καθώς και σε εταιρίες που δολίως παρουσίασαν εύφλεκτα υλικά επένδυσης ως ασφαλή.

Το πόρισμα κάνει λόγο για παραλείψεις της κυβέρνησης, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των περισσότερων εταιριών που είχαν εμπλακεί στην επένδυση του εξωτερικού του κτηρίου με εύφλεκτο υλικό.