ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση CNNi: Μάχη «σώμα με σώμα» στις κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ - Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ

AP Photo

Με... ανάμεικτες προοπτικές σε έξι βασικές πολιτείες ξεκινά η τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNNi που διεξήγαγε η SSRS.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διατηρεί πλεονέκτημα έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ενώ ο Τραμπ έχει προβάδισμα στην Αριζόνα. Οι δύο τους μοιράζονται σχεδόν ισομερώς τους πιθανούς ψηφοφόρους στην Τζόρτζια, τη Νεβάδα αλλά και την Πενσυλβάνια, η οποία αναδεικνύεται ως πολιτεία «κλειδί» στην εκλογική αναμέτρηση.

Σε καθεμία από τις παραπάνω έξι πολιτείες, κατά μέσο όρο το 15% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει τις απόψεις του για την προεδρική κούρσα ακόμα και λίγες μόλις ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Ισοψηφία Τραμπ - Χάρις στην Πενσυλβάνια

Οι πιθανοί ψηφοφόροι στο Ουισκόνσιν αγγίζουν το 50% για τη Χάρις έναντι 44% για τον Τραμπ, ενώ στο Μίσιγκαν, το ποσοστό ανέρχεται σε 48% για τη Χάρις έναντι 43% για τον Τραμπ. Στην Αριζόνα, ο Τραμπ φτάνει το 49% έναντι 44% της Χάρις. Στη Τζόρτζια και τη Νεβάδα, το 48% υποστηρίζει τη Χάρις έναντι 47% για τον Τραμπ, ενώ στην Πενσυλβάνια, οι υποψήφιοι ισοψηφούν στο 47%.

Οι δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν μετά το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, αντανακλούν αποτελέσματα μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων που προσδιορίζονται μέσω ενός συνδυασμού προηγούμενης εκλογικής συμπεριφοράς και τρέχουσας πρόθεσης ψήφου.

Τι δείχνουν τα ευρήματα - Οι πολιτείες «κλειδιά»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολιτείες Πενσυλβάνια και Τζόρτζια αναδεικνύονται ως κεντρικοί παράγοντες στην εκλογική αναμέτρηση για την πορεία κάθε υποψηφίου προς τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «κατέκτησε» και τις παραπάνω έξι πολιτείες το 2020, κερδίζοντας την Τζόρτζια με λίγο λιγότερο από 12.000 ψήφους και την Αριζόνα με λίγο περισσότερο από 10.000 ψήφους.

Συνεπώς, εάν η Χάρις κρατούσε τις νίκες του Μπάιντεν το 2020 εκτός αυτών των έξι πολιτειών και έπαιρνε το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, μια νίκη στην Πενσυλβάνια συν μία μόνο εκλογική ψήφο από οπουδήποτε αλλού θα εξασφάλισε την προεδρία.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ κρατήσει τη Βόρεια Καρολίνα -μια πολιτεία την οποία κέρδισε το 2020 και η οποία θεωρείται ευρέως πεδίο μάχης στη φετινή αναμέτρηση- οι νίκες στην Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια θα τον έφερναν στην κορυφή, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν ή τη Νεβάδα. Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και η Αριζόνα, όπου έχει σήμερα ένα μικρό προβάδισμα, δεν θα ήταν απαραίτητη για να κερδίσει ο Τραμπ άλλη μια θητεία ως πρόεδρος.

CNN/SSRS

Πιο «έμπιστος» ο Τραμπ σε θέματα οικονομίας και μετανάστευσης

Η ανάδειξη της Χάρις ως υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, αντικαθιστώντας τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου του κόμματος αυτό το καλοκαίρι, τροποποίησε εν μέρει την αλλαγή δυναμικής στην προεδρική κούρσα.

Τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία αποτελούσαν ένα αδύναμο σημείο για τον Μπάιντεν, παραμένουν το θέμα που επιλέγουν συχνότερα οι ψηφοφόροι όταν ερωτώνται τι έχει σημασία για την επιλογή τους για πρόεδρο- κατά μέσο όρο το 39% των πιθανών ψηφοφόρων σε όλες τις πολιτείες επιλέγουν την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την προστασία της Δημοκρατίας να ακολουθεί με μέσο όρο 25%.

Ωστόσο, η Χάρις υπολείπεται πλέον του Τραμπ όσον αφορά την εμπιστοσύνη στο χειρισμό της οικονομίας με σχετικά μικρότερα περιθώρια σε σχέση με τον Μπάιντεν- σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις - ενώ ο Τραμπ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τη Χάρις στα οικονομικά θέματα με 8 μονάδες κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College στις ίδιες έξι πολιτείες την άνοιξη, ο ίδιος υπολογισμός απέδωσε πλεονέκτημα 20 μονάδων του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.

Το πλεονέκτημα της Χάρις και οι... διχασμένοι ψηφοφόροι

Ο Τραμπ διατηρεί ένα ευρύ πλεονέκτημα ως πιο έμπιστος στο χειρισμό της μετανάστευσης, ενώ η Χάρις έχει ενισχύσει το προβάδισμα όσον αφορά τον χειρισμό των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, με τις γυναίκες σε αυτές τις έξι πολιτείες να την προτιμούν κατά μέσο όρο με 27 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι απόψεις των ψηφοφόρων σχετικά με το ποιος θα έφερνε το είδος της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα ποικίλλουν από πολιτεία σε πολιτεία και είναι γενικά διχασμένες.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, των οποίων οι προτιμήσεις στην προεδρική κούρσα ποικίλλουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία, είναι πιθανό να δείξουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη για την κούρσα- περίπου το ένα τέταρτο των ανεξάρτητων πιθανών ψηφοφόρων ή και περισσότερο αισθάνονται έτσι σε όλες τις πολιτείες.

Επίσης είναι πιο πιθανό από τους άλλους ερωτηθέντες να υποστηρίξουν ότι πιστεύουν πως ούτε η Χάρις ούτε ο Τραμπ θα ενώσουν τη χώρα αντί να τη διχάσουν (33% κατά μέσο όρο σε όλες τις πολιτείες το λένε αυτό), ότι κανένας από τους δύο δεν έχει σαφή πολιτικά σχέδια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (31% κατά μέσο όρο) και ότι κανένας εκ των δύο δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων (26% κατά μέσο όρο).

CNN/SSRS

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο η Τζόρτζια όσο και η Πενσυλβάνια παραμένουν εξ ολοκλήρου «ανοιχτές», με μικρά περιθώρια και διψήφια ποσοστά πιθανών ψηφοφόρων - 12% στην Τζόρτζια και 16% στην Πενσυλβάνια - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και μάλιστα είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν γνώμη.

Οι μαύροι ψηφοφόροι αποτελούν βασικό μπλοκ και στις δύο πολιτείες, ιδίως στην Τζόρτζια, με την Χάρις να βρίσκεται στο 85% μεταξύ των μαύρων πιθανών ψηφοφόρων στην Τζόρτζια και στο 84% στην Πενσυλβάνια. Και στις δύο πολιτείες, ωστόσο, οι μαύροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκφράζουν λιγότερα κίνητρα να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές σε σχέση με τους λευκούς ψηφοφόρους.

Στην Τζόρτζια, το 61% των μαύρων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι έχουν εξαιρετικά μεγάλο κίνητρο να ψηφίσουν, σε σύγκριση με το 70% των λευκών ψηφοφόρων, και στην Πενσυλβάνια, μόλις το 56% των μαύρων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι έχουν μεγάλο κίνητρο να ψηφίσουν, σε σύγκριση με το 72% των λευκών ψηφοφόρων.

Και στις δύο πολιτείες παρατηρούνται σημαντικά χάσματα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την προεδρική προτίμηση, με την Χάρις να προηγείται με διψήφια ποσοστά μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων γυναικών και στις δύο πολιτείες, ενώ ο Τραμπ έχει αντίστοιχα μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων ανδρών.

Η Χάρις διευρύνει ελαφρώς τη διαφορά της και στις δύο πολιτείες μεταξύ των γυναικών των προαστίων, ξεπερνώντας τον Τραμπ κατά 16 μονάδες στην Τζόρτζια και κατά 18 μονάδες στην Πενσυλβάνια.

Η Χάρις έχει την πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών και στις δύο πολιτείες, καθώς προηγείται με 59% έναντι 36% στην Πενσυλβάνια και 54% έναντι 41% στην Τζόρτζια.

Οι λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πτυχίο κολεγίου και στις δύο πολιτείες τάσσονται ευρέως υπέρ του Τραμπ, ιδίως στην Τζόρτζια, όπου περίπου 7 στους 10 τον υποστηρίζουν. Οι λευκοί ψηφοφόροι που έχουν πτυχία κολλεγίου τετραετούς φοίτησης, ωστόσο, μοιράζονται σε αντίθετες κατευθύνσεις στις δύο πολιτείες. Στην Πενσυλβάνια, τάσσονται σε γενικές γραμμές υπέρ της Χάρις, 59% έναντι 37%, ενώ στην Τζόρτζια είναι σταθερά στο στρατόπεδο του Τραμπ, 65% έναντι 32%. Αυτή η δυναμική είναι παρόμοια με το χάσμα που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις του 2020.

Πού διατηρεί προβάδισμα η Χάρις

Το προβάδισμα της Χάρις στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πιθανούς ψηφοφόρους που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα, οι οποίοι τώρα στηρίζουν τη Χάρις σε ποσοστά 96% στο Μίσιγκαν και 95% στο Ουισκόνσιν.

Η δημοσκόπηση του CNNi τον Μάρτιο του 2024 στο Μίσιγκαν, που διενεργήθηκε αφού ο Τραμπ και ο Μπάιντεν είχαν εξασφαλίσει αρκετούς αντιπροσώπους για να κερδίσουν τις υποψηφιότητες των κομμάτων τους, έδειξε ότι μόνο το 75% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μπάιντεν.

Και στις δύο πολιτείες, η υποστήριξη της Χάρις μεταξύ ορισμένων βασικών ομάδων της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος μοιάζει με εκείνη της νίκης του Μπάιντεν το 2020.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ μεταξύ των γυναικών πιθανών ψηφοφόρων (55% έναντι 38% στο Ουισκόνσιν, 54% έναντι 38% στο Μίσιγκαν), των λευκών ψηφοφόρων με πτυχίο κολεγίου (62% έναντι 31% στο Ουισκόνσιν, 52% έναντι 41% στο Μίσιγκαν) και με 86% έναντι 11% μεταξύ των μαύρων πιθανών ψηφοφόρων στο Μίσιγκαν (το μέγεθος του δείγματος για τους μαύρους πιθανούς ψηφοφόρους δεν είναι αρκετά μεγάλο για να αναφερθεί στο Ουισκόνσιν).

Στο Μίσιγκαν, οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών μοιράζονται 43% για τη Χάρις και 42% για τον Τραμπ. Στο Ουισκόνσιν, το ποσοστό τους είναι 49% για τη Χάρις και 42% για τον Τραμπ.

Tα πεδία της «μάχης» σε Αριζόνα και Νεβάδα

Η Αριζόνα, όπου ο Τραμπ έχει συνολικά ένα μικρό προβάδισμα, είναι η μόνη πολιτεία όπου η Χάρις δεν φαίνεται να έχει την υποστήριξη των Λατίνων ψηφοφόρων, των νεότερων ψηφοφόρων και των λευκών ψηφοφόρων με πτυχίο πανεπιστημίου. Η αντίθεση με τη Νεβάδα καταδεικνύει τη διαφορά.

Στη Νεβάδα, οι Λατίνοι πιθανοί ψηφοφόροι στρέφονται προς τη Χάρις, 57% προς 37%, ενώ στην Αριζόνα είναι μοιρασμένοι, 49% η Χάρις έναντι 43% του Τραμπ. Οι λευκοί ψηφοφόροι και στις δύο πολιτείες στρέφονται προς τον Τραμπ με διψήφια ποσοστά (56% προς 39% στην Αριζόνα, 55% προς 41% στη Νεβάδα). Η Χάρις κερδίζει τους λευκούς ψηφοφόρους με πτυχίο πανεπιστημίου στη Νεβάδα, 56% προς 41%, ενώ αντίστοιχα οι εν λόγω ψηφοφόροι μοιράζονται ισομερώς, 47% έκαστος, στην Αριζόνα.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι στην Αριζόνα «σπάνε» οριακά υπέρ του Τραμπ: το 48% των πιθανών ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 35 ετών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ, έναντι 42% τη Χάρις. Στη Νεβάδα, ωστόσο, οι πιθανοί ψηφοφόροι αυτής της ηλικιακής ομάδας μοιράζονται 54% υπέρ της Χάρις έναντι 39% υπέρ του Τραμπ.

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Αριζόνα εμφανίζεται μικρότερο από ότι σε άλλες πολιτείες, με τις γυναίκες να «μοιράζονται» 48% στην Χάρις έναντι 45% στον Τραμπ, ενώ οι άνδρες κινούνται σε ποσοστό 55% υπέρ Τραμπ έναντι 41% υπέρ της Χάρις. Στη Νεβάδα, η Χάρις έχει προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων του γυναικείου φύλου. Μεταξύ των ανδρών πιθανών ψηφοφόρων στη Νεβάδα, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων, 57% έναντι 39%.

Με πληροφορίες από CNNi, CNN polls across six battlegrounds find Georgia and Pennsylvania are key toss-ups

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης