ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Πούτιν - Σι Τζιπίνγκ στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο στο Καζάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αναμένει στο Καζάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να έχουν διμερή συνάντηση  στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των Brics που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στη Ρωσία.

«Αναμένουμε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των Brics. Προτείνω να διεξαχθεί μια διμερής συνάντηση εργασίας στην διάρκεια των εργασιών», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι δύο άνδρες είναι στενοί εταίροι και συναντώνται κατ' επανάληψη εδώ και χρόνια για να καταδείξουν τη «χωρίς όριο φιλία» μεταξύ των δύο χωρών τους, που έχει ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο καταγγέλλουν από κοινού αυτό που θεωρούν αμερικανική ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τον Μάιο το Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία και λέει πως δεν παραδίδει όπλα σε καμία από τις εμπόλεμες πλευρές. Όμως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι την κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις από τη Δύση, κρίσιμη οικονομική υποστήριξη στη πολεμική προσπάθειά της.

Η σύνοδος κορυφής των Brics αναμένεται επίσης να υποδεχθεί έναν άλλο στενό εταίρο του Πούτιν και περιφερειακό αντίπαλο του Πεκίνου, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Ιούλιο.

Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών που ιδρύθηκε το 2009 και στον οποίο συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα η Ινδία, και η Νότια Αφρική ενώ έχει ήδη διπλασιάσει τα μέλη της με την πρόσφατη ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας ως νέων μελών.

Στην Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ με τεταμένες μερικές φορές σχέσεις με δυτικούς συμμάχους, το κυβερνών κόμμα δήλωσε χθες, Τρίτη (3/9) ότι η διαδικασία για ένταξη στους Βrics βρίσκεται σε εξέλιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στον συνασπισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης