ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση σε θρησκευτικά σχολεία στην Ιρλανδία - Σχεδόν 2.400 καταγγελίες

Xιλιάδες έιναι οι καταγγελίες που έρχονται τα τελευταία χρόνια στο φως της δημοσιότητας για σεξουαλική κακοίπηση ανηλίκων σε σχολεία της Καθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο (φωτογραφάι αρχείου) 

AP Photo/Matt Rourke

Νέα θεσμοθετημένη επιτροπή έρευνας συστήνει η ιρλανδική κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τις χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε σχολεία που διοικούνται από καθολικά θρησκευτικά τάγματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardianη προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε σχεδόν 2.400 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση μαθητών.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, κορυφαία δικηγόρος, Μαίρη ο' Τουλ έχουν καταγραφεί 844 περιπτώσεις συγκεκριμένων υπόπτων για βιασμούς - και μάλιστα μέσα από «φρικτές μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης» - σε 308 σχολεία που διοικούνται από 42 θρησκευτικά τάγματα σε ολόκληρη την Ιρλανδία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 137 άτομα που πραγματοποίησαν χιλιάδες προσωπικές συνεντεύξεις ατόμων, στην πλειοψηφία τους άνδρες 50 - 60 ετών.

Η Ιρλανδή υπουργός Παιδείας, Νόρμα Φόλεϊ, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα «συγκλονιστικό έγγραφο, που περιέχει μερικές από τις πιο φρικτές μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης».

Απο το 2022

Η έρευνα ξεκίνησε το 2022, αφού ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του RTÉ ανέδειξε την ανατριχιαστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στο Blackrock College, ένα σχολείο στο Δουβλίνο, όπου εμπλέκονται πολλοί Ιρλανδοί διεθνείς πάικτες του ράγκμπι αλλά και κορυφαίοι επιχειρηματίες. Πάνω από 57 άτομα ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Τον Νοέμβριο του 2022, οι Spiritans (Παράρτημα του αμερικανικού Congregation of the Holy Spirit) στην Ιρλανδία, που διοικούν το σχολείο, ζήτησαν συγγνώμη από όλα τα θύματα εκ μέρους του τάγματος.

Κατηγορίες διατυπώθηκαν επίσης κατά των Ιησουιτών, των Καρμελιτών Πατέρων, των Χριστιανών Αδελφών, των Αδελφών του Ελέους και των Ιεραποστόλων της Ιερής Καρδιάς.

Σύμφωνα με τα αρχεία των θρησκευτικών ταγμάτων περισσότεροι από τους μισούς από τους 844 άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση έχουν αποβιώσει.

Τους νάρκωναν και τους έγδυναν

Όσοι δέχθηκαν να μιλήσουν, περιέγραψαν μια εφοιαλτική κατάσταση: Τους νάρκωναν, τους έγδυναν και τους κακοποιούσαν, μέσα σε ένα καθεστώς τρόμου και σιωπής για λόγους «εχεμύθειας». Υποστήριξαν δε πως ήταν τόσο καθημερινό το φαινόμενο που είναι αδύνατον να περνούσε απαρατήρητο από άλλους δασκάλους ή ανώτερα μέλη των θρησκευτικών ταγμάτων.

«Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει τις σοβαρές επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στη ζωή των επιζώντων», δήλωσε η Νόρμα Φόλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ανάγκες των επιζώντων στο επίκεντρο της αντίδρασής μας. Είναι πρώτη προτεραιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης