ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δώδεκα νεκροί μετά από ναυάγιο πλοίου μεταναστών στη Μάγχη

Βάρκα με μετανάστες με προορισμό την Βρετανία, διασχίζει τη Μάγχη

Prefecture Maritime du Nord et de la Manche via AP

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση ενός σκάφους που μετέφερε δεκάδες μετανάστες στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, στη Μάγχη.

Συνολικά, 10 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και δύο άνδρες, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι διασώθηκαν στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Γκρις-Νεζ, κοντά στη Μπουλόν-συρ-Μερ, αναφέρει η γαλλική ακτοφυλακή. Δύο φέρονται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και ότι ο πυθμένας του «άνοιξε», ενώ λιγότεροι από οκτώ επιβαίνοντες φορούσαν σωσίβια.

Ο τοπικός εισαγγελέας Guirec Le Bras είπε ότι οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι τα θύματα ήταν «κυρίως καταγωγής Ερυθραίας», αν και δεν μπορούσαν ακόμη «να διευκρινίσουν τις ακριβείς εθνικότητες».

Η γαλλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν ελικόπτερα, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και αλιευτικά πλοία.

Τουλάχιστον 30 πνιγμοί στην Μάγχη από τις αρχές του 2024

Πριν από το περιστατικό της Τρίτης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πνιγεί στη Μάγχη, ανέρχεται στους 30, αριθμός ρεκόρ από το 2021όταν καταγράφηκαν 45 θάνατοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι δυνάμεις της χωροφυλακής που περιπολούν καθημερινά στις ακτές της Μάχης, αποτρέπουν το 60% των αναχωρήσεων μικρών σκαφών. Αλλά αυτό οδήγησε στους λαθρέμπορούνς να στριμώχνουν έως και 70 άτομα σε βάρκες που μέχρι τώρα μετέφεραν 30 έως 40 άτομα, οδηγώντας σε πιο θανατηφόρα ναυάγια. η.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ιβέτ Κούπερ περιέγραψε το περιστατικό ως «τρομακτικό και βαθιά τραγικό».

«Οι συμμορίες πίσω από αυτό το απαίσιο και σκληρό εμπόριο ανθρώπινων ζωών στριμώχνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο και πιο ακατάλληλες λέμβους και τους στέλνουν στη Μάγχη ακόμη και σε πολύ άσχημο καιρό», είπε.

Η προσπάθεια «εξάρθρωσης αυτών των επικίνδυνων και εγκληματικών συμμοριών λαθρεμπόρων και η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων είναι τόσο ζωτικής σημασίας και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα», πρόσθεσε.

Μέτρα αποτροπής του παράνομου διάπλου της Μάγχης στο επίκεντρο της βρετανικής κυβέρνησης

Ο αριθμός των ατόμων που πραγματοποιούν την επικίνδυνη διέλευση της Μάγχης με μικρά σκάφη έχει αυξηθεί, με περισσότερα από 135.000 άτομα να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτή τη διαδρομή από το 2018.

Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη φέτος. Ο αριθμός αυτός είναιμεγαλύτερος από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά μικρότερος από το 2022. Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν το 2022 - 45.755 - ήταν ο υψηλότερος από τότε που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία το 2018.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer ακύρωσε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης των Τόρις να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για να στοχεύσει τις εγκληματικές συμμορίες στρατολογώντας περισσότερους αξιωματικούς στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και ιδρύοντας την κυβερνητική Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσφέρει ασφαλείς διαδρομές στους αιτούντες άσυλο.

Η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τρίτη: «Κανένας βαθμός της αστυνόμευσης και της κυβερνητικής ρητορικής «σπάσε τις συμμορίες» δεν πρόκειται να σταματήσει αυτές τις καταστροφές να εκτυλίσσονται ξανά και ξανά, εάν οι ανάγκες των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται αυτές οι συμμορίες παραμείνουν ανεκμετάλλευτες».

Με πληροφορίες από: Twelve die after migrant boat sinks in Channel

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης