ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων» - Κρίσιμες διαβουλεύσεις

O Τζο Μπάιντεν και ο Μπανιαμίν Νετανιάχου

AP Photo/Susan Walsh

Ανοικτά τη δυσαρέσκειά του στο πρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και το θάνατο ενός Αμερικανού ομήρου. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα (2/9) ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι πολύ κοντά, ωστόσο δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

«Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από το CNNi αν σκοπεύει να παρουσιάσει μια τελική πρόταση.

Η απογοήτευση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για τον τρόπο με τον οποίο ο Ισραηλινός ηγέτης χειρίστηκε τη σύγκρουση και τις συνομιλίες για τους ομήρους είναι μεγάλη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο θάνατος των έξι ομήρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πιθανόν να ασκήσει νέα πίεση στον Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας, αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η Χαμάς προς την επίτευξη συμφωνίας.

Τα σχόλια του προέδρου έγιναν καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους που εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα συνδυάζει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με μια παύση των μαχών.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, σκόπευε επίσης να παραστεί στη συνάντηση προτού συναντήσει τον Μπάιντεν για μια προεκλογική εκδήλωση στο Πίτσμπουργκ.

Οι προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων απέκτησαν νέο επείγοντα χαρακτήρα το Σαββατοκύριακο με την ανακάλυψη των σορών έξι ομήρων σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, μεταξύ των οποίων και ο Ισραηλινοαμερικανός πολίτης Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.

Οι θάνατοι προκάλεσαν οργή στο εσωτερικό του Ισραήλ, οδηγώντας σε τεράστιες διαμαρτυρίες και σε πανεθνική απεργία τη Δευτέρα. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Νετανιάχου να βάλει στην άκρη τις πολιτικές φιλοδοξίες για να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων.

Ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε κριτική απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενέτεινε την πίεση στον Νετανιάχου από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης