Συνάντηση Μπάιντεν - Χάρις με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

H Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν.
AP PhotoΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει σήμερα τους Αμερικανούς διαπραγματευτές που εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά τον εντοπισμό από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων στη Γάζα μεταξύ των οποίων ενός Αμερικανού πολίτη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει επίσης.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση αναφέρεται πως ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν σήμερα την «αμερικανική ομάδα που διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τους ομήρους έπειτα από τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και άλλων πέντε ομήρων από τη Χαμάς και θα συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ που έχουν επίσης αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, ασκούν πιέσεις εδώ και μήνες για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Επίθεση χωρίς προηγούμενο που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους προκάλεσε στην ισραηλινή πλευρά τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.
Στη διάρκεια της επίθεσης, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, 251 άνθρωποι απήχθησαν, οι 97 από τους οποίους εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.
Πολλοί όμηροι απελευθερώθηκαν στη διάρκεια εκεχειρίας μίας εβδομάδας τον Νοέμβριο. Οι φίλοι και οι οικογένειες των ομήρων εκτιμούν πως μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους με ασφάλεια.
Γενική απεργία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Ισραήλ, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Οι συγγενείς και οι υποστηρικτές των ομήρων κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για να τους φέρει πίσω ζωντανούς και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να διασωθούν οι επιζήσαντες.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάμαλα Χάρις: Ζητά από τον Τραμπ να γίνει όλο το ντιμπέιτ με ανοιχτά μικρόφωνα

Kάμαλα Χάρις: Η Αμερική είναι έτοιμη «να γυρίσει τη σελίδα» του Τραμπ

Τέμπη: Χωρίς καταγραφές το «μαύρο κουτί» της εμπορικής αμαξοστοιχίας - Εντοπίστηκε στο Κουλούρι (Vid)
18:28
Ρωσικά ΜΜΕ: Κεκλεισμένων θυρών η συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ - Ερώτημα η επικοινωνία με Τραμπ
18:19
ΕΟΔΥ: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα θετικότητας η γρίπη - Τρεις θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
18:12
Δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων στη Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας
18:07