ΚΟΣΜΟΣ

Σεφ παραδέχεται ότι μία από τις πιο επιτυχημένες του πίτσες είναι συνταγή τεχνητής νοημοσύνης

Σεφ παραδέχεται ότι μία από τις πιο επιτυχημένες του πίτσες είναι συνταγή τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη επινόησε μια πίτσα με σκοπό να «παντρέψει» συστατικά που αρέσουν στους κατοίκους του Ντουμπάι

Dodo Pizza

Ένας σεφ στο Ντουμπάι χρησιμοποίησε το chatbot ChatGPT της OpenAI για να βρει μια συνταγή για πίτσα – η οποία τελικά εξελίχθηκε σε μπεστ σέλερ.

Ο Spartak Arutyunyan, επικεφαλής ανάπτυξης μενού της διεθνούς αλυσίδας πίτσας Dodo Pizza, λέει στο BBC News ότι η συνταγή που προέκυψε «ήταν πραγματικά μια τεράστια επιτυχία και εξακολουθεί να βρίσκεται στο μενού».

Σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει τις γαστρονομικές παραδόσεις του Ντουμπάι, το ChatGPT πρότεινε το ακόλουθο μείγμα συστατικών: «αραβικό κοτόπουλο shawarma, ινδικό τυρί paneer στη σχάρα, μείγμα βοτάνων Za'atar της Μέσης Ανατολής και σάλτσα ταχίνι», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

pizza1.jpg

Η επιτυχημένη πίτσα με κοτόπουλο shawarma που επινόησε το ChatGPT για τους κατοίκους του Ντουμπάι

Dodo Pizza

Το chatbot φαίνεται πως αποφάσισε να δημιουργήσει ένα διαπολιτισμικό συνονθύλευμα γεύσεων που θα πεταχτούν μαζί σε μια πίτσα και όχι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Φαίνεται όμως ότι στάθηκε «τυχερό» στο τελικό αποτέλεσμα.

«Ως σεφ, δεν θα ανακάτευα ποτέ αυτά τα συστατικά σε μια πίτσα, αλλά παρόλα αυτά, το μείγμα των γεύσεων ήταν εκπληκτικά καλό», δηλώνει ο Arutyunyan.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι υπήρξαν κι άλλες συνταγές του ChatGPT οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να μπουν στο μενού, όπως μια πίτσα με φράουλες και ζυμαρικά ή μια άλλη με βατόμουρα και δημητριακά πρωινού (στην κάτω φωτογραφία).

pizza2.jpg

H πίτσα με βατόμουρα και δημητριακά πρωινού φωτογραφίστηκε, δοκιμάστηκε αλλά δεν μπήκε στο μενού

Dodo Pizza

Είναι μία από τις πολλές απόπειρες του κόσμου της μαγειρικής να εκμεταλλευτεί την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, ένα «κατάστημα εξατομικευμένων smoothie» με την ονομασία BetterBlends στο Σαν Φρανσίσκο έκλεισε αφού οι πελάτες του δεν εκτίμησαν τα μείγματα που επέλεγε η τεχνητή νοημοσύνη με βάση τις προτιμήσεις τους, όπως εκείνοι τις καταχωρούσαν στην εφαρμογή του καταστήματος.

«Για να πάρει ξανά μπρος το μυαλό»

Ένα κατάστημα τάκος στο Ντάλας χρησιμοποίησε επίσης την τεχνητή νοημοσύνη, και σύμφωνα με την υπεύθυνη μενού του Velvet Taco, Venecia Willis, το ChatGPT έβγαλε μερικούς «περίεργους συνδυασμούς».

«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί όταν βρίσκεσαι σε μια μικρή δημιουργική ύφεση, για να πάρει το μυαλό ξανά μπρος. Μπορεί να προτείνει κάτι που ίσως δεν θα είχα σκεφτεί», λέει.

Άλλοι ειδικοί είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση των chatbots τεχνητής νοημοσύνης στην κουζίνα.

«Αν μπορείτε να κάνετε το ChatGPT να βγάλει κάτι που μοιάζει με συνταγή, τότε είναι επειδή υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Emily Bender, γνωστή επικρίτρια της τεχνητής νοημοσύνης.