ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόταση–τελεσίγραφο» σε Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους ετοιμάζει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Paul Sancya)

Μια τελική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρόκειται να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος μίλησε στις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα την Κυριακή 01/09, ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει την πρόταση στις δύο πλευρές εντός της εβδομάδας, δίνοντάς τους τελεσίγραφο («take it or leave it»), ανέφεραν στην ιστοσελίδα Axios δύο πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Ο Σάλιβαν και ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, πραγματοποίησαν κλήση μέσω Zoom διάρκειας μίας ώρας με μέλη των οικογενειών των επτά Αμερικανών ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Σάλιβαν και ο ΜακΓκουρκ είπαν στις οικογένειες ότι δεν ήξεραν αν θα συναφθεί μια συμφωνία, αλλά πρόσθεσαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα και μάλιστα ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Οι δύο σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν στις οικογένειες ότι σε λίγες μέρες οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρουσιάσουν μια επικαιροποιημένη εκδοχή της γεφυρωτικής τους πρότασης τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς και να δώσουν στα δύο μέρη τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για να απαντήσουν με ναι ή όχι, ανέφεραν οι πηγές.

Αυξάνονται οι φωνές που πιέζουν για συμφωνία

Μετά την ανεύρεση των δολοφονημένων ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυξήθηκαν οι φωνές μεταξύ των κορυφαίων βοηθών του Μπάιντεν που πιέζουν για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας τη Δευτέρα το πρωί για να καθορίσει τη στρατηγική που θα οδηγήσει σε μια τελική συμφωνία, παρουσία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

«Βαθιά δέσμευση» του Μπάιντεν

Οι Σάλιβαν και ΜακΓκουρκ πρόσθεσαν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και τη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τους καταλόγους των ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που υποτίθεται ότι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας.

Η επικαιροποιημένη πρόταση θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο των ΗΠΑ σχετικά με τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας που ελπίζουν ότι η Αίγυπτος και η Χαμάς θα μπορούσαν να αποδεχθούν.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Σάλιβαν συζήτησε με τις οικογένειες για «τη συνεχιζόμενη διπλωματική προσπάθεια στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Ο Σάλιβαν τόνισε ακόμα τη «βαθιά δέσμευση» του προέδρου Μπάιντεν να φέρει τους ομήρους στο σπίτι το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι οικογένειες ανέφεραν σε δήλωση ότι ο Σάλιβαν τους είπε ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες» στην προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων.

Με πληροφορίες από: Biden is considering presenting final Gaza deal proposal within days

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης