ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο - Εσπευσμένη απογείωση μαχητικών από την Πολωνία

AP Photo/Yevhen Titov

Νέα επίθεση εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ρώσοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενεργοποιώντας τις μονάδες της αεράμυνας.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, που θεωρούν ότι οφείλονταν σε καταρρίψεις.

Στο μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε εσπευσμένη απογείωση μαχητικών για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, εν μέσω της ρωσικής επιδρομής στη γειτονική Ουκρανία.

Η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη.

«Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ενδέχεται να υπάρχουν υψηλά επίπεδα θορύβου εξαιτίας της έναρξης επιχειρήσεων πολωνικών και συμμαχικών αεροσκαφών», σημείωσε η διοίκηση μέσω X.

Να σημειωθεί ότι το νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας γειτονεύει με την Ουκρανία.

Νέα επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά τη νότια περιφέρεια Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, χθες Κυριακή (01/09), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι δέκα, ανάμεσά τους και δυο παιδιά που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο χωριό Σαγκαρόφκα, κοντά στα σύνορα.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Σεμπέκινα, πάνω στα σύνορα, ενώ ακόμη τουλάχιστον ένα χωριό βομβαρδίστηκε, κατά τον περιφερειάρχη.

Νωρίτερα, άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, ανάμεσά τους δυο μικρά αγόρια που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις διότι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, το ένα και στα δυο του πόδια. Γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα παιδιά να διακομιστούν στη Μόσχα για θεραπεία.

Η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε 22 διαμερίσματα και οκτώ μονοκατοικίες, καθώς και 20 και πλέον οχήματα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ.

Προχθές Σάββατο, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για 5 νεκρούς και 46 τραυματίες το βράδυ της Παρασκευής στην Μπιέλγκοροντ.

Ενώ χθες οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως απέκρουσαν «μαζικές» ουκρανικές επιθέσεις με drones, σε 14 περιφέρειες και στην πρωτεύουσα Μόσχα, μερικές ημέρες μετά τις εκτενείς επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Μαζική επιδρομή drones

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις έγιναν με 158 drones, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν στους αιθέρες των περιφερειών Κουρσκ, Μπριάνσκ, Βαρόνεζ και Μπιέλγκοροντ. Και σύμφωνα με τον δήμαρχο Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν, άλλα δέκα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης έβαλαν στο στόχαστρο διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Καπότνια, ιδιοκτησία του κολοσσού της ενέργειας Gazprom, σε νοτιοανατολικό τμήμα της Μόσχας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμπιάνιν, προκλήθηκε από τα συντρίμμια drone που καταρρίφθηκε ενώ έκανε εφόρμηση σε τεχνική υποδομή. Αργότερα, ο αιρετός διαβεβαίωσε πως η πυρκαγιά στο διυλιστήριο περιορίστηκε και δεν υπήρχαν «απειλές για το προσωπικό ή τη λειτουργία» της μονάδας.

Στην περιφέρεια Τβερ, βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, πέντε drones εφόρμησαν στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Κνάκοβα, προκαλώντας πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο γρήγορα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιγκόρ Ρουντένια.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική πρωτεύουσα και η περιφέρειά της γίνονται στόχος ουκρανικών επιχειρήσεων αυτού του τύπου, τα εγχειρήματα αυτής της φύσης παραμένουν σπάνιες.

Η προηγούμενη καταγράφτηκε την 21η Αυγούστου, όταν η Μόσχα υπέστη «μια από τις μεγαλύτερες» ουκρανικές επιδρομές, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμπιάνιν, που θεωρείται έμπιστος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης