ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα μνήμης για την Πολωνία: 85 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 85 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία

AP Photo/Wojciech Strozyk

Σαν σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 εισέβαλε στην Πολωνία η ναζιστική Γερμανία, σηματοδοτώντας και την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και «βάφοντας» με τα πιο μελανά χρώματα την παγκόσμια ιστορία. 

Την ημέρα αυτή οι Πολωνοί πραγματοποίησαν τελετή μνήμης, στο Βεστερπλάτε, στις πολωνικές ακτές στη Βαλτικής, όπου ένα ναζιστικό γερμανικό θωρηκτό βομβάρδισε ένα πολωνικό οχυρό εκείνη την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής δήλωσε ότι τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι μια «αφηρημένη έννοια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης στη δυτική πόλη Βιέλουν, όπου έπεσαν οι πρώτες γερμανικές βόμβες πριν από 85 χρόνια.

Διαχρονικό αίτημα οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Ντούντα τόνισε ότι οι «συγγνώμες» της Γερμανίας δεν αρκούν, ζητώντας αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας πως: «Αυτό το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί».

Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου για καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων σε θύματα της ναζιστικής εισβολής και κατοχής, θύματα που ζουν ακόμη. Η Πολωνία εκτιμά ότι έως και 70.000 άτομα ενδέχεται να λάβουν αποζημίωση.

Να σημειωθεί πως, σχεδόν έξι εκατομμύρια Πολωνοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που στοίχισε σε πάνω από 50 εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, εκ των οποίων οι μισοί ήταν Πολωνοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης