ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Το Famagusta εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο έδωσε η Τουρκία γύρω από την είσοδο της σειράς «Famagusta» στην διεθνή πλατφόρμα του Netflix, με τις αντιδράσεις να γίνονται επίσημες μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε του υπουργείο εξωτερικών της γειτονικής χώρας. 

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανέφερε: «Η σειρά με τίτλο Famagusta, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων» και ισχυρίζεται πως «...διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».

Σημειώνεται πως η σειρά «Famagusta» προβλήθηκε στην Ελλάδα από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2024, σε 16 επεισόδια, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σφοδρές αντιδράσεις στο σύνολο της κυβέρνησης

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, επίσης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ισχυρίζεται ότι «η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση (sic., σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται επισήμως από την Τουρκία) στην Κύπρο μέσα από τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

«Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς, αλλά με όλη την πραγματικότητά τους» δηλώνει ο Τούρκος υφυπουργός. Παράλληλα, καλεί το Netflix «να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιου είδους παραγωγές» και καταδικάζει «τέτοιες άδικες και παραπλανητικές παραγωγές κατά της τιμής του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τέλος, καλεί το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του κόμματος των ακραίων Τούρκων εθνικιστών, Ισμέτ Μπουγιούκαταμαν, ζήτησε από το Netflix «να αποσύρει αμέσως αυτή την προκλητική σειρά μαύρης προπαγάνδας, η οποία αγνοεί τις σφαγές των εισβολέων ελληνοκυπριακών συμμοριών εναντίον των Τούρκων και συκοφαντεί τους Τούρκους στρατιώτες που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Θύελλα στα Κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς

H απόφαση του Netflix να εντάξει στο πρόγραμμά του τη σειρά Famagusta έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα Κατεχόμενα με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ να κάνει λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας και να επιμένει στο τουρκικό αφήγημα της ειρηνευτικής επιχείρησης.

«Το κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία. Όπως είπε ο Ετσεβίτ, φέρνουμε την ειρήνη στην Κύπρο με την επέμβασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η ειρήνη είναι γνωστή σε Τούρκους και Έλληνες σε όλο τον κόσμο ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή», πρόσθεσε.

«Πρέπει επίσης να κάνουμε διαφορετικές σειρές για να εξηγήσουμε το δικό μας θέμα. Κάνουν προπαγάνδα σύμφωνα με τον εαυτό τους. Μπορούν να επηρεάσουν ένα μέρος του κοινού. Εμείς πρέπει να δείξουμε την αλήθεια του θέματος με δικές μας σειρές», τόνισε.

Μάλιστα έσπευσε να στρέψει πυρά κατά της Ελλάδας με αφορμή τη Γάζα: «Το πώς οι Εβραίοι διαδίδουν την προπαγάνδα τους στις εκδηλώσεις της Γάζας, υπάρχει ελληνικός δάκτυλος σε αυτό. Εμείς θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αντιδράσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης