ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: H ακροδεξιά κερδίζει για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο τις εκλογές στην Θουριγγία

AP Photo/Markus Schreiber

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική στη Γερμανία» AFD προπορεύεται με πάνω από 30% και φαίνεται να κερδίζει τις πολιτειακές εκλογές στην Θουριγγία της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το exit poll που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στην Θουριγγία το AfD προηγείται με 33,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «CDU» με 24,5%.

«Για εμάς, είναι μια ιστορική επιτυχία» δήλωσε μια από τις ηγέτιδες του ακροδεξιού κόμματος, η Άλις Βάιντελ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στην Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με την AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

«Μήνυμα στην γερμανική κυβέρνηση»

Η άνοδος της ακροδεξιάς, όπως εκτιμά το Politico, είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη αδύναμη, τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Το προβάδισμα της ακροδεξιάς στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, φαίνεται πως ενισχύθηκε από το αντιμεταναστευτικό ρεύμα που επικράτησε τον τελευταίο καιρό μετά από επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική πόλη Ζόλινγκεν, όταν κατά τη διάρκεια του τοπικού φεστιβάλ ένας Σύρος επιτέθηκε στο πλήθος με μαχαίρι, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους οκτώ.

Όπως υπενθυμίζει το euronews, το AfD ήρθε δεύτερο στη Γερμανία κατά τις φετινές ευρωεκλογές, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία με κεντρικό άξονα το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, παρά τα αυξημένα ποσοστά του AfD, το κόμμα είναι απίθανο να καταφέρει να κατακτήσει την εξουσία, κάτι το οποίο θα ήταν εφικτό μόνο με την δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων. Και αυτό γιατί όλα τα άλλα κόμματα που πρόκειται να περάσουν στα πολιτειακά κοινοβούλια αρνήθηκαν να κυβερνήσουν σε συνασπισμούς με το AfD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης