ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο Μπορέλ μετά τον θάνατο των Ισραηλινών ομήρων

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο Μπορέλ μετά τον θάνατο των Ισραηλινών ομήρων

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη φρίκη του για τον θάνατο «έξι Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς», οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν σε μια σήραγγα στη Ράφα, εξέφρασε ο Τζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προτού να είναι αργά. 

«Αυτοί οι νέοι, αθώοι άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί εδώ και καιρό στην ασφάλεια και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», έγραψε ο Μπορέλ στο X, προτρέποντας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Ευθύνες στο Νετανιάχου καταλογίζουν Ισραηλινοί πολίτες

Την ίδια ώρα, ευθύνες στον Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλογίζουν Ισραηλινοί πολίτες, κατηγορώντας τον πως η στάση του οδήγησε στον θάνατο ακόμη έξι ομήρους.

Από την είδηση του θανάτου τους, χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους απαιτώντας να συναφθεί άμεσα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Αρνείται την εμπλοκή στον θάνατο των ομήρων η Χαμάς

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι όμηροι πέθαναν ενώ βρισκόταν υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας της Χαμάς, ενώ η οργάνωση λέει ότι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.