ΚΟΣΜΟΣ

Μπαλάκι οι ευθύνες για τους νεκρούς ομήρους στη Γάζα - Ξεχειλίζει η οργή κατά του Νετανιάχου

Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ζήτημα των ομήρων της Χαμάς και ζητούν την απελευθέρωσή τους, στις 31 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Ohad Zwigenber

Με την οργή για τον θάνατο των έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας να ξεχειλίζει στο Ισραήλ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς αντάλλαξαν σφοδρά πυρά με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για την τύχη τους.   

Ειδικότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή (1/9) ότι το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει μέχρι να συλλάβει τους υπεύθυνους για τη δολοφονία έξι ομήρων των οποίων οι σοροί ανασύρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς που δολοφόνησαν τους απαχθέντες μας, και λέω στους ηγέτες τους - το αίμα τους είναι στα χέρια σας.

Δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα σιωπήσουμε- θα σας καταδιώξουμε, θα σας προλάβουμε και θα σας φέρουμε προ των ευθυνών σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο ψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο τριών Ισραηλινών αστυνομικών σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Για την επίθεση αυτή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η Χαμάς είδε σε αυτήν «μια ηρωική επιχείρηση της αντίστασης» και «μια φυσική απάντηση στη σφαγή του λαού» της Παλαιστίνης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα εναντίον ενός βάναυσου εχθρού που θέλει να μας δολοφονήσει όλους. Ακόμη και σήμερα το πρωί δολοφόνησε τρεις αστυνομικούς», είπε ο Νετανιάχου.

«Το γεγονός πως η Χαμάς συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες όπως αυτές που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου μας αναγκάζει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην μπορεί πλέον να τις διαπράττει», είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πώς έγινε ο εντοπισμός

Την Κυριακή (1/9), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων από μια σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους λίγο πριν φθάσουν σε αυτούς Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο εντοπίστηκαν κάτω από τη γη στην πόλη Ράφα και επέστρεψαν στο Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η εξέλιξη έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και ειδικότερα τις οικογένειες των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

Μια ομάδα ακτιβιστών που εκπροσωπεί πολλούς συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έχει απευθύνει κάλεσμα για μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης την Κυριακή (1/9), την ώρα που άλλη ομάδα ζητά από τον Νετανιάχου να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Βαρύ το κλίμα και στις ΗΠΑ

Η είδηση για τις σορούς των ομήρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις ΗΠΑ καθώς ένας εξ αυτών ήταν Αμερικανός.

«Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας [σ.σ. του Σαββάτου], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», μεταξύ των οποίων εκείνο του (Ισραηλινοαμερικανού) Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος».

«Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης