ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά σήμερα η επιχείρηση ρυμούλκησης του «Sounion»

Ξεκινά σήμερα η επιχείρηση ρυμούλκησης του «Sounion»

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι παραμένει φλεγόμενο από την 23η Αυγούστου

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/ INTIME

Θέμα χρόνου είναι  η επιχείρηση απομάκρυνσης του δεξαμενόπλοιου Sounion που πλέει φλεγόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα η οποία σύμφωνα με το Reuters θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. 

Στη περιοχή που είναι αγκυροβολημένο, εντοπίζεται -μέσω δορυφορικών φωτογραφιών- θαλάσσια ρύπανση.

Ρυμουλκά αναμένεται να ξεκινήσουν την Κυριακή (1/9), όπως αναφέρει η ΕΡΤ, την επιχείρηση ρυμούλκησης του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion, δήλωσε το Σάββατο (31/8) ο υπουργός Εξωτερικών των Χούθι της Υεμένης, Τζαμέλ Άμερ, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook.

Το Sounion χτυπήθηκε επανειλημμένα σε επίθεση των Χούθι στις 21 Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι Yεμενίτες αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι τόνισαν πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι είναι σύμφωνοι να εφαρμοστεί «προσωρινή ανακωχή» για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το δεξαμενόπλοιο στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό έκανε γνωστό η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Ωστόσο εκπρόσωπός τους έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς τους, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.