ΚΟΣΜΟΣ

Βούτσιτς: «Δεν θα πω ψέματα στο λαό μου - Δεν θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2028 η Σερβία»

Βούτσιτς: «Δεν θα πω ψέματα στο λαό μου - Δεν θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2028 η Σερβία»

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς

AP Photo/Darko Vojinovic

Απαισιόδοξος ως προς την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς σε δηλώσεις του το Σάββατο (21/8). 

Πρόκειται για μια ημερομηνία την οποία έχουν θέσει ως στόχο για ένταξη και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που σύμφωνα με τον Βούτσιτς όμως, «δεν νομίζω ότι θα αποτελούμε τμήμα της ΕΕ το 2028. Δεν πρόκειται να συμβεί (η ένταξη στην ΕΕ), δεν λέω ψέματα στον λαό μου».

«Πιστεύω ότι αν κάποιοι από εμάς ενταχθούν στην ΕΕ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2030, αλλά αυτή είναι απλά η εκτίμησή μου. Τι θα συμβεί στο μεταξύ κανένας δεν το γνωρίζει» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως, οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας-ορόσημο για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική Dassault Aviation, κάτι που απομακρύνει τη Σερβία από την αμυντική συνεργασία της με τη Μόσχα.

Οι προϋποθέσεις της ένταξης για τη χώρα

Προϋπόθεση για να ενταχθεί στην ΕΕ η Σερβία είναι η βελτίωση του δημοκρατικού της προφίλ, του κράτους δικαίου, του δικαστικού συστήματος, της οικονομίας της και της πάταξης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Την ίδια ώρα, εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία φαίνεται να είναι η διατήρηση των δεσμών της χώρας με τη Ρωσία από την οποία εξαρτάται για το φυσικό αέριο και η οποία υποστήριξε το Βελιγράδι στην αντίθεσή του για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008.

Η Σερβία έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και προμηθεύει το Κίεβο με πυρομαχικά, αλλά αν θέλει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.