ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ χρόνια κάθειρξη σε δημοσιογράφο για «fake news» - Επέκρινε τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Οκτώ χρόνια κάθειρξη σε δημοσιογράφο για «fake news» - Επέκρινε τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δικαστήριο της πόλης Γκόρνο-Αλτάισκ, στη ρωσική Δημοκρατία των Αλτάι, καταδίκασε σήμερα έναν τοπικό δημοσιογράφο, τον Σεργκέι Μιχαήλοφ, σε κάθειρξη οκτώ ετών επειδή επέκρινε σε άρθρα του τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.

Ο Μιχαήλοφ «είχε δημοσιοποιήσει στο ίντερνετ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2022 άρθρα που περιείχαν ψευδείς πληροφορίες» για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Αυτός ο 48χρονος κάτοικος του Γκόρνο-Αλτάισκ εργαζόταν στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα Listok. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι «υποκινήθηκε από πολιτικό μίσος».

Θα πρέπει να εκτίσει ποινή οκτώ ετών σε «σωφρονιστική αποικία γενικού καθεστώτος», σύμφωνα με την εισαγγελία. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Μιχαήλοφ δήλωσε την Τρίτη ότι έγραψε τα επίμαχα άρθρα «ώστε οι αναγνώστες μου να μην πέσουν στο ψέμα, να μην πάρουν μέρος στις μάχες, να μην γίνουν φονιάδες και θύματα, να μην κάνουν κακό στον αδελφό ουκρανικό λαό».

Στην απολογία του, που δημοσιοποιήθηκε μέσω ίντερνετ, ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε «τρομερή κατάσταση» τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα πρακτικά της ομιλίας του που δημοσιεύθηκαν.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της εξειδικευμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης OVD-Info, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν διωχθεί από τη δικαιοσύνη στη Ρωσία επειδή επέκριναν την επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σχεδόν όλοι οι πιο γνωστοί αντιπολιτευόμενοι έχουν φυλακισθεί ή αναγκασθεί να εξορισθούν και χιλιάδες απλοί Ρώσοι έχουν διωχθεί και καταδικασθεί σε πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης επειδή εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους με το Κρεμλίνο.