ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός Φιντάν: «Η σύνδεση Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ δεν είναι υγιής...»

Προκλητικός Φιντάν: «Η σύνδεση Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ δεν είναι υγιής...»

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

EPA/ERDEM SAHIN

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάτηση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, περί «αλληλεγγύης της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και βούληση για λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», έρχεται άλλη μία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ανατρέπει κάθε καλό κλίμα.

«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η δημιουργία σύνδεσης μεταξύ του Κυπριακού και των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπογράφει ο Φιντάν.

Στη συνέχεια τονίζει πως «σχεδόν όλοι οι ομόλογοι μου στην ΕΕ, τόνισαν ότι ο διαρθρωτικός και τακτικός διάλογος και οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας».

Σο γεύμα εργασίας των 27 με τον Τούρκο ΥΠΕΞ συζητήθηκαν η γεωπολιτική κατάσταση στη γειτονιά της ΕΕ, αλλά και ακανθώδη ζητήματα που δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι συζητήθηκε ιδιαιτέρως το Κυπριακό ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκαν πολλά κράτη-μέλη στο γεύμα εργασίας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Όπως είπε, οι εργασίες της συνόδου άργησαν να ολοκληρωθούν, λόγω αυτής της συζήτησης.