ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήγμα η συντριβή του F-16 - Πώς επηρεάζει το αίτημα για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέκεται μπροστά από μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, στις 4 Αυγούστου 2024. 

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, το πρώτο από τα λίγα μαχητικά που έλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της, συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα (26/08) κατά τη διάρκεια της μαζικής πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία, σκοτώνοντας και έναν από τους κορυφαίους Ουκρανούς πιλότους. 

Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν στο CNNi, ότι η συντριβή συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των πολυαναμενόμενων μαχητικών στη χώρα, ενώ υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα δεν έγινε από λάθος του πιλότου.

Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται και από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Το περιστατικό είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς ο Oleksiy Mes που σκοτώθηκε, ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν για να πετάξουν τα πρώτα F-16 που έφτασαν λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε τα εν λόγω F-16 για να καταστρέψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία τη Δευτέρα, την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε μάχη.

Το Κίεβο περίμενε πολύ καιρό για να αποκτήσει τα F-16 και ο Ζελένσκι ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους του τα μαχητικά αεροσκάφη από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας.

Αλλά όπως και με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, οι δυτικές χώρες εμφανίζονταν διστακτικές πριν τελικά συμφωνήσουν να παάσχουν τα F-16. Η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύτηκαν να δώσουν τα μαχητικά στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, αλλά χρειάστηκαν μερικές ακόμη εβδομάδες για να δώσουν το πράσινο φως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν, τα F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός και η κυβέρνησή του πραγματοποίησαν «εκατοντάδες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις» για να εξασφαλίσουν τα αεροσκάφη.

Μια ομάδα Ουκρανών πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, μία εκπαίδευση που ενώ υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί χρόνια, οι Ουκρανοί πιλότοι έπρεπε να ολοκληρώσουν σε έξι μήνες.

Έγκριση στρατιωτικής ενίσχυσης - Ο ρόλος των F16

Χθες, η Ολλανδία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16, με τον Ολλανδό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται το δίκαιο του πολέμου.

Επίσης, εδώ και ένα χρόνο, οι ΗΠΑ έχυν δώσει την έγκριση για τη μεταφορά περισσότερων από 60 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, η μεταφορά των οποίων ξεκίνησε σταδιακά πριν μερικές εβδομάδες. Πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 130 μαχητικά και ελπίζουν ότι θα δώσουν στη χώρα την απαραίτητη ώθηση απέναντι στη Ρωσία.

Τα F-16 είναι πολλαπλών ρόλων: μπορούν να παρέχουν αεροπορική κάλυψη για στρατεύματα, να επιτίθενται σε επίγειους στόχους, να καταλαμβάνουν εχθρικά αεροπλάνα και να αναχαιτίζουν πυραύλους. Με τον κατάλληλο οπλισμό, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά από το να πλησιάσουν το πεδίο της μάχης.

Βέβαια, ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα F-16 δεν θα άλλαζαν τον πόλεμο τονίζοντας ότι οι δυνατότητές τους είναι κατώτερες από τα πιο σύγχρονα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πιθανότατα θα επικρατούσαν σε μια αερομαχία με τα F-16, όμως οι Ουκρανοί είχαν καλωσορίσει την ευκαιρία να «απαντήσουν» στη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Το σχέδιο Ζελένσκι

Βάσει των παραπάνω, η συντριβή του F-16 αποτελεί χτύπημα στην Ουκρανία και τον ίδιο τον Ζελένσκι, ο οποίος ζητά το πράσινο φως από τους δυτικούς συμμάχους του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθειά στη ρωσική επικράτεια.

Κι όλα αυτά την ώρα που αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο πάιντεν και τους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από: Exclusive: Top Ukrainian pilot killed when US-made F-16 fighter jet crashed | CNN | By Daria Tarasova-Markina and Ivana Kottasová

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης