ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας «χτύπησε» την Ιαπωνία: Κατακλυσμιαίες βροχές με 80 τραυματίες και έναν αγνοούμενο

Τυφώνας «χτύπησε» την Ιαπωνία: Κατακλυσμιαίες βροχές με 80 τραυματίες και έναν αγνοούμενο

Kαταστροφές στην Ιαπωνία. / Φωτογραφία αρχείου. 

AP Photo

O ισχυρός τυφώνας Σανσάν έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία προκαλώντας κατακλυσμιαίες βροχές στο νότιο τμήμα της χώρας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 τραυματίες και έναν αγνοούμενο, ενώ προειδοποιούν για τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ο τυφώνας έπληξε τη νήσο Κιούσου (νότια), όπου ζουν 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι, με την άφιξή του να καταγράφεται γύρω στις 08.00 το πρωί (02.00 ώρα Ελλάδας), ενώ συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως 252 χλμ/ώρα, μια πρωτόγνωρη ένταση από το 1960 στη χώρα.

Κατόπιν εξασθένισε, με τις ριπές ανέμων να υπολογίζονται στο μέγιστο στα 160 χλμ/ώρα, ωστόσο συνέχισε να προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές στο Κιούσου και πέραν αυτής της περιοχής, ενώ προσέγγιζε τη νήσο Χονσού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος καταστροφών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ενδέχεται να αυξηθεί γρήγορα στη δυτική Ιαπωνία έως αύριο Παρασκευή».

Οι αρχές έθεσαν πολλές περιοχές στον ύψιστο συναγερμό και συνέστησαν σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες του, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσοι εξ αυτών ακολούθησαν τις οδηγίες.

Η δημοτική αρχή της πόλης Κουνισάκι, στην επαρχία Όιτα, στη νήσου Κιούσου, προειδοποίησε τους κατοίκους της ότι θα πρέπει «να απομακρυνθούν προς μια ασφαλή τοποθεσία ή ένα μέρος σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως τον δεύτερο όροφο του σπιτιού τους», εξαιτίας του κινδύνου πλημμυρών.

Σήμερα ένας άνθρωπος αγνοείται, ένας άνδρας που επέβαινε σε ένα μικρό σκάφος και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Συνολικά, τουλάχιστον 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νήσο Κιούσου, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, όπου οι βροχές μετέτρεψαν τα ποτάμια σε ανεξέλεγκτους χειμάρους, ενώ οι σφοδροί άνεμοι έσπασαν παράθυρα κατοικιών και ξεκόλλησαν στέγες.

Η γιαπωνέζικη τηλεόραση έδειχνε πλάνα με πλημμυρισμένους δρόμους και συνεργεία να επιδιορθώνουν τις ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Το σπίτι μας δεν έπαθε το παραμικρό, όμως υπήρξε ένας ανεμοστρόβιλος στο Μιγιαζάκι και σημειώθηκαν εκεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Είναι ανησυχητικό», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αόι Νισιμότο, ένας φοιτητής 18 ετών που ζει στη Φουκουόκα, τη μεγαλύτερη πόλη της νήσου Κιούσου.

«Φέτος, είμαι μακριά από το πατρικό μου για πρώτη φορά. Είναι επομένως τρομακτικό που είμαι ολομόναχη», είπε επίσης στο AFP η Ρίο Οχτσούρου, μια 19χρονη φοιτήτρια που ζει στη Φουκουόκα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των δημοσίων υπηρεσιών της Κιούσου έκανε γνωστό πως 187.010 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στη νήσο.

Ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota ανέστειλε τη λειτουργία και των 14 εργοστασίων του στην Ιαπωνία. Οι ανταγωνιστές του Nissan και Honda ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους στα εργοστάσιά τους στο Κιούσου, όπως και οι κατασκευαστές μικροκυκλωμάτων, όπως η Tokyo Electron, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Οι αεροπορικές εταιρείες Japan Airlines και ANA ακύρωσαν περισσότερες από 1000 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις σήμερα και αύριο, με τις ακυρώσεις αυτές να επηρεάζουν περισσότερους από 44.000 επιβάτες.