ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική παρέμβαση στη δικαστική έρευνα κατά του Πάβελ Ντούροφ - «Να μη μετατραπεί σε πολιτική δίωξη»

Ο Πάβελ Ντούροφ (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Tatan Syuflana, File

Το Κρεμλίνο ζητά να μην μετατραπεί σε «πολιτική δίωξη» η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του επικεφαλής και διευθύνοντα συμβούλου της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ.

Ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη το Σάββατο στη Γαλλία, με τις δικαστικές αρχές της χώρας του απαγγέλουν, χθες το βράδυ, κατηγορίες ότι δεν ενήργησε για να προλάβει τη διάδοση εγκληματικού περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας, την οποία διευθύνει, και τον έθεσε υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο. Επίσης του απαγόρευσε την έξοδο από τη Γαλλία.

«Το σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει να μην μετατραπεί σε πολιτική δίωξη στη Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το χρονικό

Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, δυνάμει γαλλικού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του και στη συνέχεια τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

Χθες το βράδυ αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος αφού καταβάλει εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης του επιβλήθηκε να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα στην αστυνομία και του απαγορεύτηκε να φύγει από τη Γαλλία.

Ο Ντούροφ μετέβη στο Παρίσι από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα περνούσε τουλάχιστον το Σάββατο το βράδυ στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σχεδίαζε να δειπνήσει.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, η γαλλική δικαιοσύνη είχε εκδώσει από τον Μάρτιο εντάλματα ερεύνης κατά του Πάβελ Ντούροφ, αλλά και του αδελφού του Νικολάι, μαζί με τον οποίο ίδρυσε το Telegram το 2013, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης