ΚΟΣΜΟΣ

Κάμαλα Χάρις: Προβάδισμα 4% έναντι του Τραμπ - Σήμερα η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη

Η Κάμαλα Χάρις φωτογραφίζεται με ψηφοφόρους των Δημοκτατικών, στην περιοδεία της στην Σαβάνα.  Μεταξύ των γυναικών και των ισπανόφωνων η Δημοκρατική υποψήφια συγκεντρώνει ποσοστό, 49% έναντι 36% για τον Τραμπ

AP Photo/Jacquelyn Martin

Την πρώτη τους κοινή τηλεοπτική συνέντευξη από τη στιγμή που έλαβαν και επισήμως το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος και είναι υποψήφιοι για την προεδρία και την αντιπροεδρία των ΗΠΑ αντίστοιχα, θα παραχωρήσουν σήμερα η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλς, με φόντο την νέα δημοσκόπηση που δείχνει αυξημένη τη διαφορά από τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι η Χάρις έχει δημιουργήσει νέο ενθουσιασμό μεταξύ των ψηφοφόρων και ως εκ τούτου αυξάνει τη διαφορά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον η Χάρις προηγείται με 45%, έναντι 41% για τον Τραμπ, αύξηση 4 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Η Χάρις έχει δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας και έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις στο TikTok τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο ή εφημερίδα ούτε έχει παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αφότου αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η δημοσιογράφος του CNNi Ντέινα Μπας, που συμμετείχε στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου μεταξύ του Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, θα συντονίσει τη συνέντευξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σαβάνα της Τζόρτζια, καθώς η Χάρις συνεχίζει την περιοδεία της στην αμφίρροπη αυτή πολιτεία.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 21:00 (τοπική ώρα, 04:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), με το CNN να έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα κάποια αποσπάσματά της νωρίτερα.

Εκτός κειμένου και άνοιγμα στους influencers

Αντίπαλοι της Χάρις επικρίνουν το γεγονός ότι δεν έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις, ενώ υποστηρικτές της ανησυχούν ότι η απόδοσή της δεν θα είναι τόσο καλή όταν απαντά σε ερωτήσεις χωρίς τη βοήθεια κειμένου.

Από την άλλη ο Τραμπ κάνει συχνά συνεντεύξεις Τύπου και παραχωρεί συνεντεύξεις σε συντηρητικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνέντευξη στο CNNi είναι πολυαναμενόμενη και επειδή στη διάρκειά της η υποψήφια των Δημοκρατικών θα παρουσιάσει βασικές πολιτικές και στόχους της προεδρίας της, εφόσον κερδίσει.

Η προεκλογική ομάδα των Χάρις- Γουόλς κράτησε μακριά τους παραδοσιακούς δημοσιογράφους στη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, ενώ έδωσε πρόσβαση σε εκατοντάδες influencers.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Χάρις έδωσε συνέντευξη στο Track Star Show, έναν λογαριασμό στο TikTok με περισσότερους από 380.000 ακόλουθους, στην οποία μίλησε για την αγάπη της για τη μουσική του Στίβι Γουόντερ και του Μάιλς Ντέιβις.

Βίντεο που έχει αναρτήσει η προεκλογική ομάδα των Δημοκρατικών στο YouTube δείχνει τη Χάρις και τον Γουόλς να συζητούν ποιο είδους τάκο προτιμούν, τον διχασμό στις ΗΠΑ, τα κοινωνικά προγράμματα που στηρίζουν και την κοινή τους αγάπη για τον μουσικό Prince. Το βίντεο έχει περισσότερες από 1,8 εκατ. θεάσεις.

Σχεδόν 50% στις γυναίκες
και στους ισπανόφωνους

Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Χάρις αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της.

Μεταξύ των γυναικών και των ισπανόφωνων η Δημοκρατική υποψήφια συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 49% έναντι 36% για τον αντίπαλό της.

Ωστόσο στις επτά πολιτείες στις οποίες το αποτέλεσμα κρίθηκε από μερικές ψήφους το 2020 – το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν και τη Νεβάδα—ο Τραμπ προηγείται με 45% έναντι 43% της Χάρις.

Εξάλλου το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είναι πιο ενθουσιασμένο με τις εκλογές του Νοεμβρίου, αφότου εισήλθε στην κούρσα η Χάρις. Τον Μάρτιο δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos είχε δείξει ότι το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκόπευε να ψηφίσει τον Μπάιντεν κυρίως για να εμποδίσει την επανεκλογή του Τραμπ. Όμως στη σημερινή δημοσκόπηση το 52% των ψηφοφόρων της Χάρις επεσήμανε ότι ψηφίζει κυρίως για να τη στηρίξει και όχι για να αντιταχθεί στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Την ίδια ώρα και οι ψηφοφόροι του Τραμπ εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με το 64% να λέει ότι βασικό του κίνητρο είναι να τον στηρίξουν και όχι να εμποδίσουν τη Χάρις.

Τέλος, το 45% των ψηφοφόρων θεωρεί καλύτερη την προσέγγιση του Τραμπ για τη διαχείριση της οικονομίας, έναντι μόλις του 36% που στηρίζει την προσέγγιση της Χάρις.

Περιοδεία στην Τζόρτζια

Η Χάρις και ο Γουόλς ξεκίνησαν την Τρίτη περιοδεία στη Τζόρτζια με ένα μεγάλο μπλε λεωφορείο στο οποίο είναι γραμμένο το σύνθημα «Ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός» (A new way forward), καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους στην πολιτεία αυτή, όπου το 2020 ο Μπάιντεν κατάφερε να κερδίσει με μικρή διαφορά και η οποία αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις φετινές προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης