ΚΟΣΜΟΣ

Αμβούργο: Απέλαση του πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου για σχέσεις με Χεζμπολάχ

Yπό απαγόρευση τέθηκε πριν από πέντε εβδομάδες  το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου (IZH), κατηγορούμενο για σχέσεις με τη φιλοϊρανική λιβανική Χεζμπολάχ (φωτογραφία αρχείου από τζαμί) 

AP Photo/Al Goldis

Το Βερολίνο ενημέρωσε τον ιρανό επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH), το οποίο τέθηκε υπό απαγόρευση πριν από πέντε εβδομάδες κατηγορούμενο για σχέσεις με τη φιλοϊρανική λιβανική Χεζμπολάχ, ότι απελαύνεται από τη χώρα και ότι έχει διορία δύο εβδομάδων για να την εγκαταλείψει, ;όπως ανακοίνωσαν σήμερα (29/8) οι αρχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γερμανικής πόλης-κρατιδίου του Αμβούργου ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τον Μοχάμαντ Χαντί Μοφατέχ ότι έχει προθεσμία μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου για να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα απελαθεί με δικά του έξοδα και δεν θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Γερμανία.

Σε περίπτωση που το πράξει, θα κινδυνεύει με φυλάκιση έως τριών ετών.

Ο Μοφατέχ ήταν επικεφαλής του IZH από το καλοκαίρι του 2018, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Αμβούργου, ο Μοφατέχ, ως επικεφαλής μέχρι πρόσφατα του IZH, ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος στη Γερμανία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου την απαγόρευση του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου, που είχε ιδρυθεί το 1953 από ιρανούς μετανάστες και διέθετε κυρίως στο Αμβούργο το σημαντικό σιιτικό τζαμί του Ιμάμη Άλι, ένα από τα παλαιότερα στη Γερμανία και γνωστό επίσης ως «Μπλε Τζαμί» για το τυρκουάζ εξωτερικό του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το IZH λειτουργούσε ως απ' ευθείας αντιπρόσωπος του Χαμενεΐ και επεδίωκε να φέρει μια ισλαμική επανάσταση στη Γερμανία.

Το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου προωθεί μια εξτρεμιστική ιδεολογία «που στρέφεται εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών, εναντίον μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης και εναντίον του δημοκρατικού κράτους μας», είχε εξηγήσει τότε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «απ' ευθείας αντιπρόσωπο του 'Ηγέτη της Επανάστασης' του Ιράν».

Εξάλλου, είχε προσθέσει η υπουργός, το IZH υποστηρίζει με τις οργανώσεις-δορυφόρους του «τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και διαδίδει έναν επιθετικό αντισημιτισμό».

Μετά το κλείσιμο του IZH, το Ιράν είχε καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον γερμανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για να ζητήσει εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης