ΚΟΣΜΟΣ

Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να ταΐσει τον πληθυσμό που πεινάει

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Donna Bryson)

Η Ναμίμπια σχεδιάζει να θανατώσει περισσότερα από 700 άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων ελεφάντων, ζέβρες και ιπποπόταμους, και να διανείμει το κρέας στους ανθρώπους που παλεύουν με την επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών.

Η λίστα των ζώων που πρόκειται να θανατωθούν περιλαμβάνει 83 ελέφαντες, 30 ιπποπόταμους, 60 βούβαλους, 50 ιμπάλα (μεσαίου μεγέθους αντιλόπη), 100 ονομαζόμενες μπλε αντιλόπες και 300 ζέβρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού της χώρας.

Θα προέρχονται από εθνικά πάρκα και υπαίθριες περιοχές με «βιώσιμους αριθμούς θηραμάτων» και θα σκοτωθούν από επαγγελματίες κυνηγούς, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ξηρασίας στη νοτιοδυτική αφρικανική χώρα, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το CNNi.

Η Ναμίμπια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο καθώς οι επιπτώσεις της ξηρασίας επιδεινώθηκαν. Εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Το εν λόγω σχέδιο θα άρει την πίεση από τους υδάτινους πόρους, μειώνοντας την άγρια ​​ζωή σε περιοχές όπου ο αριθμός τους «υπερβαίνει τη διαθέσιμη βοσκή και το νερό», ανέφερε το υπουργείο.

Στόχος επίσης είναι να μειωθεί η πιθανότητα συγκρούσεων μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, οι οποίες μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, όταν η αναζήτηση των ζώων για τροφή και νερό μπορεί να τα φέρει σε επαφή με τους ανθρώπους.

Παλεύει με την ξηρασία η χώρα

Η Νότια Αφρική αποτελεί προπύργιο για ελέφαντες, όπου ζουν περισσότεροι από 200.000. Τα ζώα αυτά έχουν επίσης επηρεαστεί αρνητικά από την ξηρασία: εκατοντάδες πιστεύεται ότι πέθαναν σε όλη την επικράτεια πέρυσι, καθώς στέρεψαν οι πηγές από τις οποίες έπιναν νερό.

Κρέας από άλλα ζώα που πρόκειται να θανατωθούν θα διανεμηθεί επίσης σε όσους παλεύουν με την πείνα, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές ανήκουν σε αυτούς που πλήττονται ιδιαιτέρως.

Περισσότερα από 150 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, παρέχοντας μεγάλη ποσότητα κρέατος, ανέφερε το υπουργείο.

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή και όταν είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ναμίμπια είναι μία από τις πολλές χώρες στη νότια Αφρική που παλεύουν με την καταστροφική ξηρασία που οφείλεται στο Ελ Νίνιο - ένα φυσικό κλίμα που οδήγησε σε απότομη μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή - και επιδεινώθηκε από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση.

Η έλλειψη βροχής σε συνδυασμό με τις καυτές θερμοκρασίες έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των καλλιεργειών και τα επίπεδα πείνας στα ύψη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης