ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητεί εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ζητεί εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του στη Γάζα

Το σήμα του ΟΗΕ

AP Photo/John Minchillo, File

Ένα όχημα του ΟΗΕ που αποτελούσε μέρος αυτοκινητοπομπής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης ισραηλινά πυρά, κατήγγειλε σήμερα Τετάρτη (28/8) ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές αρχές είχαν ενημερωθεί για το δρομολόγιο που θα εκτελούσε η αυτοκινητοπομπή, o Ντουζαρίκ ανέφερε ότι το όχημα δέχθηκε «δέκα σφαίρες», χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού, ο Ντουζαρίκ ζήτησε εξηγήσεις από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή. «Εάν οι πληροφορίες δεν διαβιβάστηκαν, εάν ήταν εσκεμμένη ενέργεια, εάν υπήρχε άλλος λόγος… αυτές είναι εξηγήσεις που θέλουμε να λάβουμε», είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε απόψε ότι αναστέλλει τις μετακινήσεις οχημάτων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή κοντά σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ δέχεται πυρά στη Γάζα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Τον Μάιο, ένας ινδός υπάλληλος του ΟΗΕ σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε.