ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Συγκρούσεις στη Δυτική Βεγγάλη, με αφορμή τον βιασμό και τον φόνο μιας γιατρού

Ινδία: Συγκρούσεις στη Δυτική Βεγγάλη, με αφορμή τον βιασμό και τον φόνο μιας γιατρού

Aστυνομικοί στην Καλκούτα προσπαθούν να κλείσουν τον δρόμο σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον βιασμό-δολοφονία μιας γιατρού

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μια διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού στις αρχές Αυγούστου μετατράπηκε σήμερα Τετάρτη (28/8) σε γενικευμένη σύρραξη μεταξύ αντίπαλων πολιτικών κομμάτων στην Καλκούτα, στην ανατολική Ινδία.

Ο βιασμός και ο φόνος της 31χρονης γιατρού μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Καλκούτας, στις 9 Αυγούστου, προκάλεσε οργή σε όλη τη χώρα. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις παντού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν τη χρόνια μάστιγα βίας κατά των γυναικών και το ιατρικό προσωπικό κατέβηκε σε απεργία – πολλοί πάντως έχουν επιστρέψει πλέον στην εργασία τους.

India taraxes

Αστυνομικοί στην Καλκούτα, συλλαμβάνουν διαδηλωτή που διαμαρτύρεται για τον βιασμό-δολοφονία μιας γιατρού

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ωστόσο στην Καλκούτα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, οι επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις εξελίχθησαν σε σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος All India Trinamool Congress (AITMC) και εκείνων του Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Το εθνικιστικό, ινδουιστικό BJP είναι το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, όμως σε τοπικό επίπεδο, στη Δυτική Βεγγάλη, βρίσκεται στην αντιπολίτευση αφού στο κρατίδιο αυτό κυβερνά το AITMC.

«Θέλουμε δικαιοσύνη» φώναζαν οι υποστηρικτές του BJP, απαιτώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού της Δυτικής Βεγγάλης και ιδρύτριας του AITMC, Μαμάτα Μπανερτζί.

«Φύγετε, φύγετε» τους απαντούσαν οι υποστηρικτές του AITMC.

Την Τρίτη είχαν ήδη σημειωθεί ταραχές στην Καλκούτα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 245 άνθρωποι. Με αυτήν την αφορμή, το BJP κήρυξε την Καλκούτα «νεκρή πόλη» σήμερα και οι υποστηρικτές του έστησαν οδοφράγματα για να αποκλείσουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.

India taraxes

Αστυνομικοί στην Καλκούτα διαλύουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού

ΑΠΕ ΜΠΕ

Η αστυνομία ανέφερε ότι σημειώθηκαν συγκρούεις μεταξύ υποστηρικτών των δύο κομμάτων σε πολλές συνοικίες της Καλκούτας και στα προάστια της πόλης.

Ο Αρτζούν Σινγκ, πρώην βουλευτής του BJP, είπε ότι μέλη του κόμματος δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του AITMC και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Υποστήριξε ότι οι οπαδοί του AITMC απέκλεισαν τους δρόμους «για να εμποδίσουν το BJP να διαδηλώσει».

«Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν επειδή διαδηλωτές κατέλαβαν τις γραμμές», είπε από την πλευρά του ο Κουσίκ Μίτρα, ένα στέλεχος των σιδηροδρόμων.

INDIA PROTEST STRIKE

ΑΠΕ ΜΠΕ

Αστυνομικοί πήραν στη συνέχεια θέση μεταξύ των δύο αντίπαλων ομάδων, επαναφέροντας μια εύθραυστη ηρεμία, πριν από τη συγκέντρωση που θα γίνει αργότερα, στη μνήμη της δολοφονημένης γιατρού.

Η Μπανερτζί έχει δηλώσει ότι θέλει να περάσει νόμους «κατά του βιασμού» με τους οποίους θα δικάζονται και θα εκτελούνται οι δράστες «μέσα σε επτά ημέρες μετά το έγκλημα», αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Στην Ινδία, μια χώρα 1,4 δισεκ. κατοίκων, καταγγέλλονταν περίπου 90 βιασμοί καθημερινά το 2022.

Ένας άνδρας έχει συλληφθεί για τον φόνο της γιατρού, όμως η κυβέρνηση της Δυτικής Βεγγάλης επικρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η έρευνα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα εξετάσει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του ιατρικού προσωπικού.