ΚΟΣΜΟΣ

Λάθος στο σύστημα της αεροπορικής εταιρείας Qantas «χάρισε» εισιτήρια πρώτης θέσης

300 τυχεροί αγόρασαν εισιτήρια πρώτης θέσης της Qantas αξίας 17.050 ευρώ έναντι μόλις 2.070 ευρώ

AP Photo/Rob Griffith

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την Πέμπτη 22 Αυγούστου, αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης μετ' επιστροφής από την Αυστραλία προς τις ΗΠΑ που κανονικά κοστίζουν έως και 28.000 δολάρια Αυστραλίας (17.050 ευρώ) ήταν διαθέσιμα από την Qantas με έκπτωση 85%.

Λόγω ενός λάθους κωδικοποίησης, περίπου 300 τυχεροί μπόρεσαν να τα αγοράσουν από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας για μόλις 3.400 δολάρια (2.070 ευρώ) το καθένα πριν διορθωθεί το λάθος.

«Δυστυχώς, πρόκειται για μια περίπτωση όπου ο ναύλος ήταν στην πραγματικότητα πολύ καλός για να είναι αληθινός», ανέφερε η Qantas σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, αντί να ακυρώσει τα εισιτήρια, η Qantas δήλωσε ότι θα ξανακλείσει τα εισιτήρια για τους συγκεκριμένους πελάτες σε επιχειρηματική θέση «ως χειρονομία καλής θέλησης». Εναλλακτικά, όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι με την επιχειρηματική θέση, μπορούν να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Η πτήση σε επιχειρηματική θέση στην Qantas μεταξύ Αυστραλίας και Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει συνήθως περίπου 11.000 δολάρια Αυστραλίας (6.700 ευρώ).

Κι άλλες περιπτώσεις

Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν τακτικά τέτοια λάθη, πουλώντας premium εισιτήρια σε εξόφθαλμα λανθασμένη τιμή.

Το 2019, η Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ προσέφερε θέσεις πρώτης και επιχειρηματικής θέσης από το Βιετνάμ προς πόλεις της Βόρειας Αμερικής έναντι μόλις 675 δολαρίων μετ' επιστροφής.

Η εταιρεία επέλεξε να μην αλλάξει τα εισιτήρια παρά το λάθος της. Αντίθετα, όταν η American Airlines το 2010 πούλησε εισιτήρια πρώτης θέσης μετ' επιστροφής από τις ΗΠΑ προς την Αυστραλία, αξίας έως και 20.000 δολαρίων, στην τιμή της οικονομικής θέσης των 1.100 δολαρίων, τα ακύρωσε και προσέφερε κουπόνια αξίας 200 δολαρίων ως αποζημίωση.

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα και η British Airways, όταν πούλησε έναντι μόλις 40 δολαρίων αεροπορικά εισιτήρια από τη Βόρεια Αμερική προς την Ινδία. Η εταιρεία τα ακύρωσε και πρόσφερε κουπόνια αξίας 300 δολαρίων.

Με πληροφορίες από: ‘Too good to be true’: Travelers score cheap first-class flights from Australia to US due to Qantas glitch by Chris Lau, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης