Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για τη μετά Brexit εποχή
Το μέλλον της Ευρώπης τίθεται σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, δύο μήνες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στόχος της συνάντησης είναι η επανεκκίνηση της Ευρώπης αλλά και να γίνει σαφές από τη συνάντηση των τριών ηγετών, πως οι τρεις οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ είναι ενωμένες.
Οι τρεις πολιτικοί αναμένεται να καταλήξουν στις βασικές γραμμές μιας κοινής πορείας ενόψει και της άτυπης συνόδου κορυφής που θα γίνει στην Μπρατισλάβα σε τρεις εβδομάδες.
Συνάντηση με... ευρωπαϊκό παρελθόν
Η συνάντηση των τριών γίνεται στο νησί Βεντοτένε ανοιχτά της Νάπολι κυρίως για συμβολικούς λόγους καθώς εκεί οι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε», το οποίο θεωρείται ως ο προάγγελος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το νησί χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπενίτο Μουσολίνι και εκεί κρατήθηκαν οι Ρόσι και Σπινέλι. Το μανιφέστο τους επαγγελόταν τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών κρατών η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει έναν ενδεχόμενο πόλεμο.
Το Λονδίνο ετοιμάζεται
Την ίδια ώρα και η Γηραιά Αλβιόνα προετοιμάζει την οικονομία και τους πολίτες της για το οριστικό «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση επιστρέφει από τις διακοπές της και πλέον θα κληθεί να αποσαφηνίσει τα σχέδιά της.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN Greece στο Λονδίνο, Μιχάλης Κοσμίδης, βασικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του βρετανικού σχεδίου έχουν κληθεί να διαδραματίσουν τρία βασικά στελέχη της εκστρατείας υπέρ του Brexit: ο υπ. Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπ. Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ και ο υπ. Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Ντέιβις. Η σύμπνοια στο στόχο της εξόδου όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τα πολιτικά μαχαιρώματα.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως η σημερινή συνάντηση των τριών στην Ιταλία θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την πορεία της ΕΕ όσο και για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στου ς Βρετανούς για γρήγορες διαπραγματεύσεις εξόδου.