ΚΟΣΜΟΣ

«Χωρίς νόημα» ο ειρηνευτικός διάλογος με τον Πούτιν, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Jacob King/Pool Photo via AP

Την ώρα που επιδίδεται σε διπλωματικό αγώνα πιέσεων πρoς τους ισχυρούς του πλανήτη προκειμένου να βρεθεί ειρηνευτική λύση στην σύρραξη με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει στο εσωτερικό της χώρας πως ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι «κενές» και «χωρίς νόημα».

«Ο κόσμος περιμένει από την Ουκρανία να παρουσιάσει ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος αύριο», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κίεβο.

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, αλλά με τον Πούτιν ο διάλογος σήμερα είναι κενός, χωρίς νόημα, επειδή ο ίδιος δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος μέσω της διπλωματίας», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Πούτιν μπορεί να είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ζελένσκι, αλλά η προϋπόθεση που θέτει είναι το Κίεβο να αναγνωρίσει την κατάληψη του 30% του ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία.

«Δεν θα παίξουμε μαζί του», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η προέλαση των δυνάμεών του στη νότια ρωσική περιοχή του Κουρσκ έχει κάνει τους επικριτές του Κιέβου να σιωπήσουν.

Η Ουκρανία παρουσίασε το δικό της σχέδιο για την ειρήνη σε σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον Ιούνιο.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ρωσία επίσης θα πρέπει να συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της να λογοδοτήσει ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Προς Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ζελένσκι σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία στον Τζο Μπάιντεν και στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης