ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφόνος Ρωσίδας αφέθηκε ελεύθερος για δεύτερη φορά για να πολεμήσει στην Ουκρανία

Δολοφόνος Ρωσίδας αφέθηκε ελεύθερος για δεύτερη φορά για να πολεμήσει στην Ουκρανία

Ομάδα ρώσων μισθοφόρων της Wagner 

AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ρώσος δολοφόνος που αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή για να πολεμήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά εκείνος πήγε στη γενέτειρά του και σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα, είναι ελεύθερος για δεύτερη φορά, ώστε να επιστρέψει στο μέτωπο, όπως καταγγέλουν οι συγγενείς της 85χρονης.

«Ο δολοφόνος της γιαγιάς μου γλύτωσε την τιμωρία για το έγκλημά του - για άλλη μια φορά - και είναι ελεύθερος να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία», δήλωσε στο BBC η Άννα Πεκάρεβα, εγγονή της Γιούλια Μπγιούσκιχ.

Το 2022, ο Ιβάν Ροσομάκιν αποφυλακίστηκε, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 14 ετών για φόνο, προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Αργότερα του επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι του στο Κίροφ της Ρωσίας, όπου επιτέθηκε και σκότωσε την 85χρονη Γιούλια μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Η δολοφονία ήταν μία από τις πολλές που διέπραξαν εγκληματίες που είχαν αποφυλακιστεί από τις φυλακές σε όλη τη Ρωσία για να ενταχθούν στην ομάδα Wagner.

Τον περασμένο Απρίλιο ο 29χρονος Ροσομάκιν κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία της 85χρονης Γιούλια και καταδικάστηκε σε 22 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, τα οποία αργότερα αυξήθηκαν σε 23 χρόνια.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι η δολοφονία «αφορούσε ακραία κτηνωδία».

Σήμερα η εγγονή της, Αννα, δηλώνει ότι, όπως ενημέρωσε την οικογένεια ο διοικητής της φυλακής, ο Ροσομάκιν αποφυλακίστηκε στις 19 Αυγούστου - μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ποινής του.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ο τρόμος. Διάβασα τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και ξέρω τι έκανε αυτό το άτομο στη γιαγιά μου. Πρόκειται για ένα τέρας που αφέθηκε ξανά ελεύθερος», λέει η Άννα και προσθέτει: «Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στον 21ο αιώνα... τι να πω... δεν υπάρχουν λέξεις να μπορούν να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει...».

Stigmiotypo-o8onhs-2024-08-27-183814.png

Το αποδεικτικό έγγραφο

Επίσημο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, υπογεγραμμένο από τον διοικητή της φυλακής, αναφέρει ότι ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος, βάση ενός ειδικού ρωσικού νόμου που επιτρέπει στον στρατό να στρατολογεί καταδικασμένους για να τους στείλει στο μέτωπο. Είναι η δεύτερη φορά που ο καταδικασμένος δολοφόνος αφήνεται ελεύθερος από τη φυλακή προκειμένου να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-08-27-183303.jpg