Ποιός είναι ο 52χρονος όμηρος που απελευθέρωσε η Χαμάς - Εργαζόταν ως φύλακας στο κιμπούτς
Σχεδόν 11 μήνες μετά την απαγωγή του από τη Χαμάς, ο 52χρονος Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι απελευθερώθηκε σήμερα (27/8).Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ειδικές δυνάμεις τον διέσωσαν κατά τη διάρκεια «μιας περίπλοκης επιχείρησης» στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Πρόκειται για έναν μουσουλμάνο Βεδουΐνο, πατέρα 11 παιδιών, από το νότιο Ισραήλ, με καταγωγή από τη Ραχάτ, μια βεδουίνικη πόλη στην έρημο της Νεγκέβ, ο οποίος κρατείτο όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τον είχε απαγάγει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
Ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι εργαζόταν ως φύλακας στο μοιραίο κιμπούτς Μαγκέν, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, όταν έπεσε θύμα απαγωγής την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.
«Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και μεταφέρθηκε σε ένα ισραηλινό νοσοκομείο», δήλωσε ο Νταβίντ Μένσερ, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μόλις η διάσωση επιβεβαιώθηκε, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα από ένα ελικόπτερο που προσγειωνόταν σε ένα νοσοκομείο, την ώρα που το ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα περίμεναν για να παραλάβουν τον Αλκάντι.
Ο στρατός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση επικαλούμενος «την ασφάλεια των ομήρων, των στρατιωτικών δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια».
Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι περιορίστηκε να πει ότι ο Αλκάντι διασώθηκε από ένα υπόγειο τούνελ.
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους», υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Οι κοινότητες στο νότιο Ισραήλ επλήγησαν σκληρά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν και 252 απήχθησαν.
Εκ των 251 ανθρώπων που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 104 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν δηλωθεί νεκροί από τον στρατό.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε «την επιτυχημένη διάσωση» και χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του μια «στιγμή χαράς για το ισραηλινό κράτος και την ισραηλινή κοινωνία», όπως αναφέρθηκε σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.
«Οι άλλοι όμηροι δεν μπορούν να περιμένουν ένα ακόμη θαύμα αυτού του είδους (…) μία συμφωνία είναι το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε», σχολίασε σήμερα το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την πίεση έναντι της Χαμάς προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.
Ο πόλεμος ξεκίνησε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε από ισραηλινής πλευράς στον θάνατο 1.199 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων δεδομένων.
Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.476 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειψηφία τους άμαχοι και παιδιά σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς και έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον υπό πολιορκία θύλακα.