ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο SOS από Γκουτέρες για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Παγκόσμιο SOS από Γκουτέρες για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

ΑΠΕ

Παγκόσμιο SOS από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι τίθεται στον παράδεισο του Ειρηνικού το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS —Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας»)— εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση.

Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.