ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κίεβο

Ουκρανοί στρατιώτες φρουρούν τον ουρανό κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone εναντίον ενεργειακών αντικειμένων της Ουκρανίας στο Κίεβο

AP Photo/Efrem Lukatsky

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η σημερινή ρωσική επίθεση είχε ως στόχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου. Από τη μεριά της η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους από αέρος και θαλάσσης οι οποίοι έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η σημερινή ρωσική επίθεση ... είχε στόχο τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Κιέβου», δήλωσε ο Άντριι Σιμπίχα στο X.

Ρωσία: Η Μόσχα επιβεβαίώνει την επίθεση σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μαζική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, προκάλεσε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και στη σιδηροδρομική μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή του μετώπου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκτόξευσε πυραύλους από αέρος και θαλάσσης οι οποίοι έπληξαν υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιφέρειες της Ουκρανίας και σταθμούς συμπίεσης αερίου σε τρεις περιφέρειες.

«Σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από αέρος και θαλάσσης, καθώς και με επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων ενεργειακών υποδομών που υποστηρίζουν το έργο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Σε μια προφανή αναφορά σε αεροσκάφη F-16 που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Δύση, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία έπληξε επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών αεροσκαφών που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από δυτικές χώρες σε δύο αεροδρόμια.

«Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι επλήγησαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά -σιδηροδρομικώς- όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή επαφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Eκρήξεις στο Κίεβο μετά από αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας - Διακοπές ρεύματος και νερού

Τουλάχιστον επτά εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, την ώρα που όλη η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό για ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Σε κανάλια στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram αναφέρονται εκρήξεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στην πόλη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επίθεση προκάλεσε ζημιές σε κατοικημένο κτήριο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε στην Telegram ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος και νερού σε τμήματα του Κιέβου ύστερα από μεγάλη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκπροσώπους του ξένου Τύπου στην πρωτεύουσα Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η εισβολή στο Κουρσκ έγινε «προληπτικά» για να εμποδίσει τη Ρωσία να καταλάβει τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο και Σούμι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης