ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ζόλινγκεν ο Σολτς μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι - «Ήταν τρομοκρατία εναντίον όλων μας»

Στο Ζόλινγκεν ο Σολτς μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι - «Ήταν τρομοκρατία εναντίον όλων μας»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, όπου έγινε η επίθεση με μαχαίρι

(Henning Kaiser/Pool Photo via AP)

Τρεις μέρες μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, την οποία φέρεται να διέπραξε Σύρος μετανάστης με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 26/08 ο Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύτηκε να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών και να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Σολτς, συνοδευόμενος από περιφερειακούς αξιωματούχους, επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ κατά τη διάρκεια φεστιβάλ της πόλης και συνομίλησε με τις δυνάμεις της τάξης.

«Ήταν τρομοκρατία, τρομοκρατία εναντίον όλων μας», υπογράμμισε ο Σολτς μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού άφησε ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «θυμωμένος» με τους ισλαμιστές «που απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη όλων μας».

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν μπορούν και δεν έχουν άδεια να παραμείνουν στη Γερμανία θα επαναπατρίζονται και θα απελαύνονται», τόνισε.

Μάλιστα χαρακτήρισε τον δράστη «περίπτωση Δουβλίνου», μια αναφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την παροχή ασύλου, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στη χώρα της ΕΕ μέσω της οποίας εισέρχονται στο μπλοκ.

Οι γερμανικές αρχές σχεδίαζαν να απελάσουν τον 26χρονο Σύρο ύποπτο για την επίθεση στη Βουλγαρία πέρυσι, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο δεν το κατάφεραν διότι ο άνδρας δεν βρισκόταν στο κέντρο υποδοχής όταν οι αρχές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την εντολή απέλασης.

Παράλληλα ο Σολτς δήλωσε ότι επιθυμεί «να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τα όπλα (…) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Η επίθεση ενισχύει την πίεση στον Γερμανό καγκελάριο μία εβδομάδα πριν τις υψηλού κινδύνου περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.

Ο συνασπισμός του Σολτς δεχόταν ήδη πίεση εδώ και πολλές εβδομάδες να επαναληφθούν οι απελάσεις προς τη Συρία και το Αφγανιστάν μεταναστών που έχουν υποπέσει σε αδικήματα. Η Γερμανία έχει εκδώσει μορατόριουμ στις απελάσεις προς τις δύο αυτές χώρες λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί.