ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν-Λεπέν εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου στη Γαλλία - «Να γίνει δημοψήφισμα»

Συνάντηση Μακρόν-Λεπέν εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου στη Γαλλία - «Να γίνει δημοψήφισμα»

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν

Ludovic Marin/Pool photo via AP

Συνάντηση στο Ελιζέ πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, καθώς αυξάνεται η πίεση για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού.

Εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου, ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησε τη Λεπέν, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να έχει καθυστερήσει να ορίσει νέα κυβέρνηση, την ώρα που η προθεσμία για την υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 αναμένεται να λήξει σε ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι η Λεπέν τάσσεται υπέρ ενός «δημοψηφίσματος» για να παρακάμψει το «αδιέξοδο».

«Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση Νέου Λαϊκού Μετώπου ακόμη και χωρίς εκλεγμένο μέλος του La France Insoumise δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα», δήλωσε η Λεπέν μετά τη συνάντησή της με τον Μακρόν. «Σε κάθε περίπτωση, η La France Insoumise και ο Μελανσόν είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω σε ένα σόου με σημαδεμένη τράπουλα» εναντίον της Αριστεράς, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Μακρόν.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τον διορισμό πρωθυπουργού όταν η Εθνοσυνέλευση δεν λειτουργεί. Ζητήσαμε μια έκτακτη συνεδρίαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων συμμάχων του Γάλλου προέδρου, συντηρητικών και της Ακροδεξιάς, έχουν ορκιστεί να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.