ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση σπηλαίου πάγου στην Ισλανδία

Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση σπηλαίου πάγου στην Ισλανδία

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Felipe Dana)

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός σπηλαίου πάγου, καθώς μια ομάδα τουριστών επισκεπτόταν τον παγετώνα Breidamerkurjokull στη νότια Ισλανδία.

Σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι οι διασώστες ειδοποιήθηκαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 25/08, καθώς μια ομάδα περίπου 25 τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων εξερευνούσε τις σπηλιές πάγου, όταν τέσσερα άτομα χτυπήθηκαν από πάγο.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ένας πέθανε από τα τραύματά του στο σημείο του δυστυχήματος, ένας άλλος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας σε σταθερή κατάσταση.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους δύο αγνοουμένους, η οποία διήρκησε μέχρι το βράδυ. Η επιχείρηση διεκόπη μετά το σκοτάδι λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, αλλά συνεχίστηκε το πρωί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο ισλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RUV ανέφερε ότι οι προσπάθειες μεταφοράς εξοπλισμού και προσωπικού μέχρι τον παγετώνα ήταν πολύ δύσκολες λόγω του ανώμαλου εδάφους και η κοπή του πάγου γινόταν κυρίως με το χέρι με αλυσοπρίονα.

Ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Visir ανέφερε ότι η ομάδα βρισκόταν σε οργανωμένη περιήγηση στο σπήλαιο πάγου και συνοδευόταν από έναν ξεναγό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο όταν κατέρρευσε. Η εν λόγω σπηλιά είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες.

Η κατάρρευση πιθανότατα δεν σχετίζεται με μια ηφαιστειακή έκρηξη στη νοτιοανατολική Ισλανδία την Παρασκευή, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από τον παγετώνα.