ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων

Πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό πάνω από σπίτια στο νότιο Λίβανο (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Hussein Malla, File)

Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή 26/08 η λιβανέζικη Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε τον Λίβανο με περίπου 100 τζετ για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επίθεση.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Ισραήλ, ενώ εκρήξεις φώτιζαν τον ορίζοντα. Την ίδια ώρα, πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από σπίτια στο Κιαμ, στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για την σημαντικότερη κλιμάκωση μετά από 11 μήνες συνοριακού πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής «δεν ήταν το τέλος της ιστορίας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιες περαιτέρω ενέργειες, εάν υπάρχουν, σχεδιάζονται μετά τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά σημείωσε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ θα αποσκοπούν στην «αλλαγή της κατάστασης στον Βορρά».

Οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση στις μάχες, που ξεκίνησαν παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύρραξη, καθώς έλκει το Ιράν που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους στον Λίβανο και έναν στο Ισραήλ, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν, αλλά προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι το μπαράζ επιθέσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκε «όπως είχε προγραμματιστεί».

Ωστόσο, η οργάνωση θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των χτυπημάτων της και «αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε άλλη φορά», είπε.

Οι φόβοι για μια κλιμάκωση είχαν αυξηθεί από τότε που μια πυραυλική επίθεση σε γήπεδο ποδοασφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 παιδιά και ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τον Σουκρ στη Βηρυτό ως απάντηση.

Η Χεζμπολάχ είχε καθυστερήσει τα αντίποινά της για να δώσει χρόνο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και είχε βαθμονομήσει την επίθεσή της για να αποφύγει την πυροδότηση πλήρους κλίμακας πολέμου, δήλωσε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Ανησυχία των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή εξέφρασε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, από την πλευρά του, διέταξε την παρουσία δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ C.Q. Ο Μπράουν έφτασε στο Ισραήλ για συνομιλίες με στρατιωτικούς ηγέτες.

Εν τω μεταξύ στη Γάζα, η ισραηλινή επίθεση συνεχίστηκε, με αεροπορικές επιδρομές να σκοτώνουν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ναυάγησαν οι συνομιλίες για εκεχειρία

Την ίδια ώρα, σε ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε χθες, Κυριακή από το Κάιρο, χωρίς να επέλθει κάποια συμφωνία.

Οι απεσταλμένοι της Χαμάς «συνάντησαν τους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρισκ. Η θέση του κινήματός του παραμένει αμετάβλητη: η Χαμάς θέλει, όπως επανέλαβε ο Ρισκ, «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (των ισραηλινών στρατευμάτων), την επιστροφή των εκτοπισμένων, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και μια συμφωνία ανταλλαγής» μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς.

«Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης